Observera att den här artikeln publicerades 2017.
Det är många som inte vanligtvis besöker pingstkyrkan i Eskilstuna som väntar i den tätt packade kön utanför kyrksalen. Tonåringar i luvtröjor och kepsar, en grupp romer i typiska kläder och så några äldre Frälsningssoldater från grannstaden går att urskilja i mängden. Det bjuds på salta pinnar och söt dricka under väntan på insläpp i den för lördagskvällen trånga och stojiga foajén.
Ryktet om att tidigare frontmannen i kontroversiella hiphop-gruppen Kartellen är på besök har spridit sig i Eskilstuna med omnejd. Emma Andersson, 16, har läst på Facebook, och vill kolla in Sebastian Stakset. Hon brukar inte gå i kyrkan annars. Fredrik Äppelgren, 24, och Michelle Brostedt, 18, är inte heller religiösa, som de uttrycker det. Men de gillar musiken, och vill se vad som hänt med ”Sebbe Staxx” sedan han blev kristen.
En yngre tonåring i foajén berättar för Dagen att han är där med sin lillebror som har börjat se upp till kriminella. Det är därför han tagit med honom hit.
Läs också: Sebastian Stakset: Jag har inte hatet som behövs för Kartellen
När kvällen drar igång inleder Sebastian Stakset med att böja knä på scenen. Han ber om Guds välsignelse över de cirka 750 besökare som kommit till den nu proppfulla kyrkan. Många får stå längs väggarna, och så live-streamas kvällen på tv-skärmar till den intilliggande församlingsvåningen, också den fylld till sista plats. Ute i foajén finns ett hundratal personer som inte kommer in.
Senaste gången Sebastian Stakset framträdde i Eskilstuna var det på en nattklubb fylld med alkohol och droger, men också med ångest, hat och depression. Nu kommer rap-artisten för att säga förlåt och för att berätta att det i Jesu namn finns frihet från ett inre och yttre slaveri.
– Jag var en ambassadör av hat i många år. I dag är jag stolt att kalla mig en ambassadör av kärlek, av Jesus Kristus. Jag står här i dag som en fullständigt fri man, säger han och möts av applåder.
Och så sjunger han:
Förlåt, förlåt, jag vet jag gett massa sår,
I mörkret så svårt å se vart man går.
Förlåt, förlåt, det är lätt att ge vad man får,
vet jag såra dig... Kan du förlåta mig?
Det är inte en konsert vi har hamnat på. Sebastian Stakset säger att han inte själv riktigt vet vad han ska kalla det han gör, när Dagen samtalar med honom efteråt. Han berättar om förvandlingen i sitt liv, läser Bibeln och sjunger tre låtar under kvällen. Och så bjuder han in till förbön för att ta emot frälsning. Det är snarare en gudstjänst eller ett klassiskt väckelsemöte som äger rum.
– Vi kärleksbombar ett rum fullt av kärlek, säger Sebastian Stakset. En del frågar mig vilka mina gåvor är. Jag vet inte, bara att Jesus älskar mig.
Läs också: Sebastian Stakset i TV4: Jag fick ett nytt hjärta av Jesus
Han kommunicerar direkt med några unga tonårsgrabbar på första raden i publiken, varav några har svårt att sitta still. Han går ner från scenen och kramar om en av grabbarna.
– Jag ser att det finns hopp och liv i dina ögon. Du är älskad, du är värdefull, säger Stakset och berättar att han själv i den åldern var helt trasig och hade självmordstankar, och inte lyssnade på vad lärarna sa i skolan.
Lite senare vänder han sig till samma grabbar igen, och ber dem med värme i rösten att koncentrera sig. Och så berättar han hur han blev utan betyg i skolan för att han inte kunde koncentrera sig och saknade disciplin. Senare fick han därför inte något jobb, började göra dåliga saker och använda droger. Och eftersom han inte hade lärt sig att ta ansvar kunde han heller inte ta ansvar för sina barn när de föddes... "som en riktig man", säger han.
När han kommit fram hit lyssnar alla.
Sebastian Stakset framför ytterligare en låt om att kasta alla sina masker. Masker av självbekräftelse, hat, machoattityd, bitterhet, kokainmissbruk och så vidare.
Det är något helt annat än under Kartellen-tiden då låten ”Mina områden” hörde till de mest efterfrågade.
Ungar röker braj utanför fritidsgården.
Tjackisen står och dyrkar nåt av låsen.
Polarens mamma gömmer systembolagspåsen.
Välkommen till mina områden!”
Kvällens tema är frihet från kedjor som binder. Han får publiken att skandera: "Kling, klang, kling, klang. Kedjorna faller i Jesu namn."
I slutet av samlingen kommer 100–150 ungdomar fram till förbön för frälsning när Sebastian Stakset bjuder in. Tårarna rinner nerför flera kinder medan ett 30-tal förebedjare från pingstförsamlingen sluter upp runtomkring. Efteråt delas Nya testamenten ut till alla som vill ha, 120 stycken. Nu i veckan har församlingen i Eskilstuna inbjudit alla som lämnade sina kontaktuppgifter till en uppföljande grundkurs i kristen tro, en så kallad Alphakurs.
Eskilstuna är bara ett exempel på det som händer kring Sebasstian Stakset just nu. Från Smyrnaförsamlingen i Göteborg kommer också rapporter om en överfull kyrka tidigare i februari, med över 2 000 besökare, många nya kyrkobesökare från förortsområdena, och kanske 200 som sökte förbön. Pastor Urban Ringbäck i Smyrnakyrkan lärde känna Sebastian Stakset under en webb-tv-inspelning av ett julprogram på Dagens redaktion, och ganska snart hände sedan saker som skakade om hela församlingen i Göteborg.
– Sebastian har en väldig gåva att tala in i vår storstadskultur. Han träffar rakt in i sår, trasighet och kärleksbrist som präglar våra samhällen i dag. Rätt in i hårdhet och hat, och utmanar oss alla att gå försoningens och kärlekens väg, säger Urban Ringbäck.
– När han talar om rotlösheten och identitetskrisen, och om att bära masker och inte vara sig själv, så träffar det unga människor. Det finns en sådan kärlek och värme i hans vittnesbörd att det når människor oavsett om man varit kristen länge eller aldrig hört talas om Jesus tidigare.
Lyssna på podden Dagens människas avsnitt med Sebastian Stakset här.
Sebastian Stakset och de som finns runt omkring honom talar om att 850–1 000 personer har blivit frälsta i spåren av hans turnerande i svenska kyrkor den senaste tiden. Urban Ringbäck vill dock vara försiktig med siffror – även om han är tacksam för allt som hänt, och där församlingen nu jobbar med uppföljningsarbete bland dem som sökt kontakt.
– Vi vet inte vad som sker i människors liv. Det kan vara en förstagångsknuff, och andra är kristna som får en nytändning. Men att en stor grupp gjorde starka upplevelser, och att det också gällde sådana som inte vanligtvis finns i kristna sammanhang, det kunde vi se, säger han.
Bland annat besökte Stakset det Dream-Center-arbete i Göteborg som Smyrna har bland ungdomar med koppling till förorterna, och som riskerar att dras in i gängrelaterat våld kopplat till narkotikahandel med mera.
Agnes Arpi, kolumnist på tidningen Metro var med när Stakset tidigare i februari besökte Tynnereds församling i Svenska kyrkan i Göteborg. Hon beskriver hur de 450 ungdomarna i publiken sitter ”trollbundna av berättelsen” om den strulige killen som skapade rubriker och både hatades och älskades. Detta i den stadsdel där två unga bröder i höstas mördades strax intill kyrkan, och som skakade om många ungdomar i området.
Med vid arrangemanget fanns också polisen i sydvästra Göteborg, som efteråt lite oväntat på sin Facebooksida återger hur Sebastians lärt ungdomarna ”hur man lär sig älska när allt man kan är hat och hur man når Jesus.”
Agnes Arpi skriver i Metro: "Det klart att det kan sticka i ögonen att någon som härjat med hot och droger plötsligt tas emot i tv-sofforna och får sitta där och mysa religiöst ... Det är klart att människor reagerar på nyfrälst Jesus-snack och glittrande ögon. Att det kommer ett återfall och sedan ännu en ursäkt." Ända skriver hon att det här är "det närmaste jag har kommit en väckelsepredikant. Sebbe Staxx som missionär i Tynnered."
Pastor Urban Ringbäck i Smyrnakyrkan är imponerad över att Sebastian Stakset har ett helt team från sin hemförsamling Icthus (Evangeliska frikyrkan) i Stockholm med sig när han är ute och reser. I Smyrna i Göteborg var sju personer med, inklusive Sebastians fru. Vid besöket i Eskilstuna är de ett par färre.
Det är bara ungefär ett år sedan han bröt med drogerna och alkoholen och började ett nytt liv.
– Jag gör ingenting utan mina pastorer. De betyder jättemycket för mig, och har funnits där hela tiden. Vi arbetar som en församling och jag är en evangelist. Men egentligen är jag ju helt okvalificerad utan utbildning för uppgiften, säger Sebastian Stakset själv.
– Jag känner att Jesus har kallat mig till detta, men det är jätteskönt att få ha med mina pastorer som kan hjälpa mig med urskillning och rätt val, så att jag inte går i någon fälla. Det är många som har gjort det.
Flera i kristenheten som jag möter under arbetet med den här artikeln uttrycker rädsla för att kyrkor och församlingar ska ”bränna ut” Stakset. Urban Ringbäck i Smyrna, säger att man definitivt ska vara medveten om den risken. Det krävs omsorg, uppbackning och kloka människor runtomkring säger han.
– Men Sebastian är högvilt i media just nu, där det kan vara ganska kallt klimat. Då kan det inte vara så att kyrkorna, med sin värme, inte är öppna för honom. Också det är en risk, säger Urban Ringbäck.
Bo Ahlvin, en av Staksets medföljande pastorer i Eskilstuna, menar att det är något mer än rapp-artistens kändisskap som ligger bakom att så många nu kommer för att lyssna på hans budskap.
– Jag tror inte att det är kändisskapet som får hundratals ungdomar att börja gråta. Det är ett Herrens verk, säger Bo Ahlvin.
När Dagen besöker Icthus-kyrkans huvudpastor, Hernan Clavijo, på kontoret i Skogås utanför Stockholm är det tydligt att församlingen som sådan är engagerad i vad som sker, och att Sebastian Staksets omvändelse ses som en del i ett större andligt skeende.
Senaste tiden har det kommit nya människor till församlingen som vill uppleva det Sebastian Stakset har fått uppleva. Icthus har 240 medlemmar och 70–80 barn, många latinamerikaner, men det helsvenska inslaget ökar. Gudstjänsterna hålls inne i centrala Stockholm.
– Det här är en stor förändring för oss pastorer. Men när det är från Gud då gör vi det med glädje, säger han.
Vad säger du om risken att Sebastian ska bränna ut sig?
– Vi pratar om det. Men ibland blir folk fyllda av den helige Ande och vill göra allt. Då är det bra att Sebastian har en äldre pastor vid sin sida, skrattar Hernan Clavijo.
Framöver ligger bland annat ett flerdagarsbesök i Örebro i slutet av maj, med en torgfest där Sebastian Stakset ska medverka.
Mobbad och slagen i skolan som 7–8-åring, i Stockholmsförorten Bagarmossen. Under Kartellen-tiden gripen för värdetransportrån. Drogad. En av de gängkriminella. Fylld av självhat. När nyhetsmedia återigen rapporterar om skottlossningar, avrättningar och gängvåld i storstädernas förorter är det välbekant för Sebastian Stakset.
I Göteborg adresserar han Biskopsgården, Backa, Bergsjön och Hammarkullen. Och även i Eskilstuna finns stadsdelar som Fröslunda, Lagersberg och Skiftinge på listan över de 50 mest utsatta områdena i Sverige. Ett par kallblodiga dödskjutningar ägde rum i Eskilstuna i höstas, och inrikesminister Anders Ygeman kom på besök för att se hur kommunen arbetar för att motverka skottlossning, bilbränder och stenkastning.
Sebastian Stakset konstaterar att tonårsgrabbarna i Eskilstuna och på andra håll växer upp i en svår tid. De kan höra, nästan varje dag på nyheterna, att någon blivit mördad eller skjuten. Via sociala medier möter de en mörk värld i tidig ålder.
På väg hem från Eskilstuna till Stockholm sms:ar Sebastian Stakset och undrar vad jag tyckte. Jag svarar att kramen till den unga grabben var stark och viktig. Han sms:ar tre stora röda hjärtan tillbaka.
Själv beskriver Sebastian Staksets den senaste tidens dödskjutningar och bilbränder i förorterna som ett tecken på andlig nöd.
– Det är ett rop på hjälp från de här områdena. Jag har ju levt mitt i det där. Det finns en epidemi av hopplöshet. Om man inte värderar sitt eget liv så blir det lättare att ta en annan människas liv. Det är ett samhällsproblem, men det är också ett andligt problem.
– Debatten om vad de ska göra med Rinkeby och andra förortsområden har pågått så länge jag kan minnas. Men har du hört att de har kommit med en lösning som har gjort att det blivit bättre? Det har bara eskalerat och blivit värre. Lösningen kommer inte att komma från människan. Den kommer att komma från Gud, för det finns ingen människa som kan laga ett trasigt hjärta. Det kan bara Gud.
---
Delar av Staksets turnéplan
1 april: Skellefteå
30 april: Ekerö
12 maj: Västerås
13 maj: Huskvarna
26 maj: Örebro
5 juni: Hassela
10 juni: Örnsköldsvik
23 juni: Leksand
24 juni: Nyhems- veckan
7 juli: Gullbranna-festivalen
---