Kultur

Mäktig gospelfest med 1 100 sångare

Malmö. Körsångare från hela södra Sverige håller gospelfest i Malmös nyaste konsertlokal. Sedan tar de med sig inspirationen hem. För and­ra året i rad firas här gospelfest.

1 av 4

1 100 körsångare fyller scenen­ och läktarna som går runt hela den stora konsertsalen på Malmö Live. Oavsett om sången kommer från alla håll samtidigt eller växelvis är publiken omsluten av mäktig gospel, under ledning av initiativtagaren Jonas Engström och gästdirigenten Carl Hall från USA, dynamisk instruktör inom världens största gospelorganisation. Det är gospelfest i Malmö med två så gott som slutsålda konserter på lördagskvällen.

Gästsolister är Aaron Marcellus från New York, som sjöng i Australiens bidrag i förra årets Eurovision Song Contest, och Laila Adele från Marocko och Stockholm, känd från flera Disneyfilmer och musikaler, bland andra ”Jesus Christ superstar” och ”Miss Saigon”. Båda medverkade även förra året när den första gospelfesten i Malmö gjorde succé i den nybyggda konsertlokalen.

Många av körsångarna var också med förra året och ville inte missa årets fest. Bland dem finns ett gäng från Lidköping.

– Jätteroligt, säger tenoren Lennart Williamsson som kom med buss tillsammans med drygt 20 sångare från flera körer.

Han tillhör det äldre gardet och har sjungit i kör i många år, men här finns deltagare i alla åldrar; ungdomar, medelålders och pensionärer.

De har övat tillsammans med gästartisterna från nio på morgonen till fem på eftermiddagen, när det bara är en timme kvar till första konserten. Många sätter sig då för att äta medhavd matsäck. Mellan konserterna finns inte tid, det är bara en halvtimmes paus.

Från kören Ultreia i Vä har åtta av de cirka 50 medlemmarna tagit sig hit. Tolv hade anmält sig, men fyra blev sjuka.

– Det här livar upp, det blir mycket endorfiner. Carl studsar omkring som en ballong, säger Ingrid Persson.

Liksom andra deltagande körer har de fått noter och inspelningar hemskickade i förväg. Men eftersom inte hela kören skulle följa med har de träffats hemma hos varandra för att öva.

Även enskilda sångare är välkomna till gospelfesten, utan några särskilda krav. 200 personer har anmält sig på det sättet.

Förra året deltog 1 000 sångare, i år hela 1 100.

– Vi fick sätta stopp vid 1 100, berättar initiativtagaren Jonas Engström, kör- och gospelinstruktör hos huvudarrangören Soulful Music.

Han är överväldigad av det stora intresset inför årets fest.

– Första gången var det kanske nyhetens behag, man vet inte om publiken vill komma tillbaka, säger han.

Förra gången var dessutom lokalerna på Malmö Live nya. Gospelfesten bokades in redan innan huset var färdigbyggt.

Jonas Engström konstaterar att det är ont om konsertlokaler i den här storleken.

– En sporthall är inte detsamma som en lokal som är byggd för konserter, säger han.

Han har tidigare gjort liknande arrangemang i Stockholm, Stockholm Gospel Körfestival.

– Jag fastnade för gospel när jag var 15 år. Jag kände bara att det är det här jag vill göra med mitt liv. Gospel rymmer så mycket. Den berör hela livet – från kamp och smärta till jublande glädje. Jag gillar att hela kroppen är med och att det är ett samspel mellan kör och publik ”call and response”. Gospelkyrkorna i USA tar också ett socialt ansvar. För mig är gospel både ett sätt att leva och att förmedla min tro.

Meningen är också att gospelfesten ska vara en inspirationsdag för körerna.

– Jag hoppas att de ska få med sig något hem som de kan använda i sitt fortsatta sjungande, säger Jonas Engström.

Han har varit i USA flera gånger för att uppleva gospelmusiken. Carl Hall lärde han dock känna i Stockholm under Stockholm Gospel Körfestival.

– Det är underbart att komma samman så många sångare, att möta nya människor, att dela, lära nytt och inspirera varandra, och också att sprida evangelium och inspirera publiken, säger Carl Hall med ett stort leende när körövningen just avslutats.

När konserten börjar leder Jonas Engström kören och håller lite körövning så att publiken på cirka 1 000 personer ska vara förberedd på att sjunga sin del. Han lämnar sedan över det mesta av körledningen till Carl Hall vars intensiva energi smittar av sig på både kör och publik.

Fler artiklar för dig