Observera att denna artikel publicerades 2016
Hur kom sången till?
– “Bara i dig” kom till i slutet av 1980-talet. Det var en period som var ganska jobbig i mitt liv. Jag satsade på musiken och var ute och spelade i band. Samtidigt hade jag en familj, jobb och småbarn och jag kände liksom en längtan efter ett annat liv. Ett djupare andligt liv.
– Tron satt väldigt mycket i huvudet på mig och jag kände att jag längtade efter någonting annat. Jag började läsa Psaltaren väldigt mycket. Det blev som min sångbok och bönbok under den här tiden. Och ibland var det som att de här orden fick liv.
En psaltarpsalm som fick särskilt fäste i Bengt Johanssons inre var psalm 62. Han satt hemma och läste orden ur den dåvarande bibelöversättningen från 1917.
“Allenast hos Gud söker min själ sin ro; från honom kommer min frälsning. Allenast han är min klippa och min frälsning, min borg, jag skall ej mycket vackla.”
De inledande verserna grep tag i gitarristen från Mullhyttan i Närke.
– Det här var som sagt en omvälvande tid i mitt liv och jag upplevde att jag fick kasta mig mot Gud. Och då var det som att de här bönerna ur Psaltaren blev som bröd för dagen.
– Det är helt fantastiskt hur ord som kung David har stavat på för 3000 år sedan kan vara så aktuella. Det är något djupt mänskligt i Bibeln och inte minst i Psaltaren. Och sedan kan den helige Ande kan förnya det där i våra liv så att det blir levande för oss i dag.
I sitt knä hade Bengt Johansson sin spanska gitarr av märket Ramirez. Han började funder på om han kunde frasera om psalmen. Han ändrade i fraseringen och bytte ut det lite ålderdomliga språket. “Allenast hos Gud” blev “Bara i dig” när han satt och testade sig fram med texten och melodin. Plötsligt upplevde han hur bitarna, texten och musiken föll på plats.
– Jag minns att jag kände att nu fick jag till det. Så jag ropade på min fru Tonie, och bad henne att sätta sig på en stol och lyssna. Och så spelade jag igenom sången. “Den där var bra”, sa hon när jag var klar. Och så gick hon tillbaka, berättar Bengt Johansson och skrattar.
En annan stor passion i Bengts liv förutom musiken är målandet. Parallellt med låtskrivande, konserter och skivinspelningar målar han tavlor. Ett viktigt sidointresse som ofta berikat sångförfattandet. Sången bara i dig har han dessutom målat också som en tavla.
– Jag har faktiskt gjort det, det är en pappa som håller ett litet barn tätt i sin famn.
– Målandet och låtskrivandet är väldigt befruktande för varandra tycker jag. Det är helt olika temperament, men jag upplever att det ena hjälper det andra väldigt tydligt, säger Bengt Johansson som inte bara kan kalla sig låtskrivare och konstnär utan numera faktiskt även är pastor.
Sedan mitten av augusti arbetar han som en av församlingspastorerna i Centrumkyrkan i Sundbyberg utanför Stockholm.
En annan församlingsgemenskap som betytt mycket för Bengt Johansson är Brickebergskyrkan i Örebro. Här arrangerades nattvardskvällar under 1980-talet, där Bengt testade han att spela upp sina tidiga sånger. Han märkte snart att sången “Bara i dig” togs väl emot bland gudstjänstbesökarna.
– Det upplevdes som något frascht och positivt både textmässigt och musikaliskt. Jag minns att någon kom fram och berättade för mig att “de spelar din sång när du inte är här”. Det var ett gott betyg.
Bengt Johansson gick från att vara främst gitarrist och spela i band till att skriva egen musik att använda i gudstjänsten. Han berättar att “Bara i dig” och flera andra av hans tidiga lovsånger kom till honom på ett naturligt, intuitivt sätt.
– Många sånger föddes genom de här nattvardskvällarna. Men också ur min egen process. Det var som att ur kaoset kom lovsång.
År 1989 kom så Bengt Johanssons solodebut. På albumet “Vind över vatten” fanns sången “Bara i dig” med och responsen lät inte vänta på sig.
– Responsen var mycket bättre än vad jag väntat mig. Jag hade inte alls räknat med att sångerna skulle få ett sådant genomslag som de fick.
Under ett kvarts sekel har Bengt Johansson varit närmast synonym med svensk lovsång. Samtidigt fanns det till en början något som fick honom att värjde sig mot själva begreppet.
– Det fanns en kvinna i församlingen som sa att hon bad för mig. Och hon bad att jag skulle göra en lovsångsskiva. Jag kommer i håg att jag tänkte “be inte för mycket”. Jag var lite skraj för det här med lovsång och såg liksom något överandligt framför mig.
– Men efter att jag gjort den här skivan var det som att Gud lade handen om mig och sa till mig “det där var väl inte så farligt”.
Sedan dess har Bengt Johansson släppt ett 15-tal skivor. Han har skrivit älskade och välsjungna sånger som “Helig mark”, “Vi vill säga tack” och “Kom var mitt centrum”. Han har skrivit den svenska texten till “Ropa till Gud” som kan hittas i Den svenska psalmboken. Där finns för övrigt också “Din nåd är dyrbar” och så självklart “Bara i Dig”.
– Den sjungs var man än kommer. Jag var tidigare på en konferens i norra Finland och även där sjöng man “Bara i Dig.
Till vilka språk finns sången översatt?
– Det är ganska många språk. Jag vet att den finns översatt till norska, danska och finska. Men även till samiska, estniska, tyska, franska spanska, flamländska och så engelska så klart.
Vad har sången betytt för dig?
– Det är mitt “Testimony”. Mitt testamente och mitt vittnesbörd.