Kultur

Väckelse i kommunismens Tallinn

Tom Kraeuter ”Mirakler i KGB:s skugga ”(Ljus i Öster)

Väckelse är ett slitet ord. Men om äkta väckelse handlar boken "Mirakler i KGB:s skugga", skriven av den amerikanske pastorn Tom Kraeuter. En väckelse i den medeltida Olevistekyrkan i kommunismens Tallinn som skedde mot alla odds. Medlemmarna kom från olika församlingar och hade av myndigheterna tvingats till samverkan. Evangelisation var förbjuden. De som blev väckelsens ledare var hårt trängda.

Men när pastorn kring 1970 bad för läget fick han en idé om en kör som skulle kunna fungera som en dörröppnare för det kristna budskapet. Tre kvällssamlingar i månaden samlade allt mer folk. Hängivna bedjare bad om nåd att få lära känna Gud på djupet. Trots att de inte bad om under började det ske mirakler och fast det var förbjudet reagerade inga myndigheter mot att man i mötena gav inbjudan till frälsning. Och till sist kom tre år då femtiotalet kom till tro i varje kvällssamling.

Utan någon som helst reklam kom människor från andra delar av Sovjet på besök – en del på grund av att ryktet spred sig, andra på grund av profetiska maningar om att resa till Tallinn. Människor långt bortifrån reste hem helade, förvandlade och förnyade. 200 nya församlingar grundades i Sovjet, och i dag är också många invandrarförsamlingar i väst präglade av väckelsen i Tallinn 1978–1980.

Väckelsen ebbade ut när KGB förbjöd tolkning till ryska och andra språk. Men de långsiktiga följderna finns kvar. Sällan eller aldrig har jag läst en bok som känts så aktuell. Också i dagens värld behöver vi tro på väckelse trots alla omöjligheter. Författaren bygger på muntliga vittnesbörd plus en privatpersons hemliga bandinspelningar från väckelsens sista år. Köp boken och sprid den!

Fler artiklar för dig