Kultur

Fansen hjälpte Christoffer Hiding att förverkliga skivdrömmen

Artisten Christoffer Hiding testade ett tips från en av sina följare på Twitter. 45 dagar senare hade han fått in grundplåten till den debutplatta han nu precis har släppt.

År 2007 kom den då 21-årige sångaren sexa i TV4:s “Idol”. Marie Picasso fick spela in vinnarskivan det året, men för Christoffer Hiding förde tävlingen det goda med sig att han kom in i folks medvetande. Han började få en publik.

Drömmen om att spela in skiva har nog funnits hela tiden, men kostnaden har hela tiden ställt hinder i vägen och drömmen om skivkontrakt har förblivit just en dröm. Men så i slutet av 2011 väcktes en ny idé.

– En följare på Twitter undrade om jag inte skulle göra en skiva. Hon tipsade mig om fundedbyme.com, en svensk variant på crowdfundingfenomenet som vuxit fram på senare år, främst genom amerikanska Kickstarter, berättar Christoffer Hiding.

”Varför inte?”, tänkte han och la upp en nyskriven låt på nätet tillsammans med ett budskap. ”Jag kan satsa 60 000 kronor, men jag behöver 60 000 till”, löd hans vädjan. Detta hände på Luciadagen 2011.

– 45 dagar senare hade jag fått in 60 000 kronor. Mellan 150 och 160 personer hade bidragit. Även folk jag inte kände.

Hur reagerade du när det gick så snabbt?

– Jag blev förvånad. Extremt förvånad att så många slöt upp och ville stötta projektet. Jag har svårt att sätta ord på hur mycket det här betyder för mig. Självförtroende fick sig verkligen en boost.

Fick givarna något i gengäld?

– Det fanns olika nivåer man kunde skänka på och för varje nivå fick man en viss belöning. Man kan säga att det var som att man förköpte den kommande produkten. För 150 kronor skulle man få en fysisk skiva, för 10 000 en personlig konsert.

Hur har du tänkt kring skivans innehåll?

– Den innehåller låtar som skrivits från 2008 till början av 2012 när jag började spela in skivan, så det speglar den tiden. Det hinner hända mycket musikaliskt på fyra år. ”Yes, Higher!” är en ganska bred skiva, organisk och välspelad med mycket sång och körer.

Vad har du för musiker med?

– Många kompisar och bekanta är med och spelar på skivan, Tobias Grenholm spelar bas och producerar och Loreens keyboardist Kristian Kraftling har bidragit en hel del. Stockholm Strings spelar stråkar. Det finns två gästartister: Erik Runeson och Graciela Chin A Loi, två goda vänner till mig.

Releasespelningen var på Fasching i Stockholm.

Vad händer nu med dig och din musik?

– Jag jobbar hårt för att få ut låtarna till en så bred publik som möjligt. Jag har startat ett eget skivbolag. Det är svårt att vara själv i den här branschen, men jag har lite grejer på gång som förhoppningsvis får folk att få upp ögonen för plattan. Jag hoppas de ska tycka att den är ganska upplyftande.

Fler artiklar för dig