Kultur

Angeläget om bortglömd missionsinsats

Jon Evertsen”På uppdrag i Kina”(Recito förlag)

Den svenska pingstmissionen i Kina är i dag historia. Den belyses i en nyutgiven bok av John Evertsson, som låter sin far Everth Carlsson i jagform berätta om sitt möte med Kina under åren 1930–1946. Den bygger främst på tidigare opublicerat material.

Vi får följa honom under uppväxten i Tväråträsk i Lappland där mötet med den unga pingstväckelsen förändrade hans och familjens liv. Kallelsen tog form i denna alldeles speciella miljö, där också hans blivande fru Matti fanns. 25-årig reste han genom Ryssland till Kina, lärde sig grundligt kinesiskt språk och kultur, blev omvänd från öst till väst och klarade olika praktiska utmaningar. Han tyckte att djupet i den kinesiska verkligheten var lika outgrundligt som mörkret i skogstjärnen hemma, men lärde sig mycket av dess mysterier.

Den första perioden i Kina var i stort sett fredlig, den andra märkt av ett hårt krig med japanska grymheter, amerikanska bombningar och rivalitet mellan Mao Tse Tungs kommunister och Chiang Kai Sheks nationalister. Den fortfarande unge och handlingskraftige missionären lyckades bevara mod och uppfinningsrikedom. En mästerförhandlare som hittade lösningar i svåra situationer. En grön jacka han skaffat sig visade sig vara förvillande lik dem som höga japanska officerare ägde och hjälpte honom förbi annars obligatoriska kontroller.

Boken, utgiven av Recito förlag, är med sina över 400 sidor ett mycket angeläget bidrag till historien om en i stort sett bortglömd missionsinsats. Everth Carlsson, också missionär i Kongo på 1950-talet, var en skön berättare, en fantastisk iakttagare och en fängslande predikant med stort praktiskt handlag. De egenskaperna färgar även denna utomordentligt angelägna bok.

Fler artiklar för dig