Kultur

Broder Moses omtumlande resa

Broder Mose och Petter A. Jensen”Alla dörrar var inte stängda”(Gospel Media)

Så kan en tunisisk invandrares integration i Sverige också gå till. Det handlar om broder Mose, som för fyrtio år sedan mest av en tillfällighet kom till Sverige. Uppvuxen på gränsen till Sahara i en miljö som han skildrar med värme i den bok som han skrivit tillsammans med journalisten Petter A. Jensen, om en nordafrikans omtumlande resa från sand till snö, men också om vägen från islam­ till kristen tro. Det handlar om grottbostäder, skorpionjakt, bröllop som var stora folknöjen, koranskola och andra studier som han dock inte var tillräckligt motiverad för.

I Stockholm hade han svårt att hitta jobb och letar en kväll efter övernattning. Någon tipsade honom om Gamla Brogatan 27 där Maranata just installerat sig. Efter tre försök blev han insläppt, upptäckte till sin förargelse att det handlar om en kyrka. Men han fick vara kvar, jobba tillsammans med andra i storfamiljen, lära sig nyttiga färdigheter, lyssna till sång och vittnesbörd.

Ganska snart döptes han till Kristus. Han mötte kärleken, blev accepterad som Imsens svärson, lärde sig perfekt svenska och fick träning i evangelisation.

I dag är broder Mose en kontaktperson mellan olika världar. Familjen som blev chockad av hans omvändelse har accepterat hans val.

Vid sidan av sitt arbete och med bas i Märsta pingstförsamling når han sina nordafrikanska bröder, vars förfäder ofta var kristna, med evangelium, främst i radio och tv. Han har både i Sverige och andra länder seminarier om islams rötter och har ibland nytta av att ha haft franska som skolspråk. Hans bok, skriven med stor värme, bygger en bro mellan arabiskt och svenskt. Jag rekommenderar den varmt.

Fler artiklar för dig