Kultur

Festival med plats för drömmar

– Att drömma är viktigt. Vi vill med den här festivalen att människor ska känna att de är viktiga, att de kan vara en del av en dröm, att de kan göra skillnad. Det säger Mikaela Starkman på 25-årsjubilerande Stockholm Gospel Festival, som hålls i helgen i Stockholm och vars tema i år är hämtat från Martin Luther Kings kända tal.

I år firar festivalen 25-årsjubileum – och samtidigt är det 50-årigt jubileum för Martin Luther Kings berömda tal "I have a dream ..." Hela festivalen har i år hämtat sin inspiration från talet om att drömmar om en annan värld kan förändra livet för många. Hela lördag eftermiddag blir det sångframträdanden och tal i Kungsträdgården i Stockholm, och på söndag eftermiddag hålls en välgörenhetskonsert.

Temat ”I have a dream..” har den ideella föreningen Stockholm Gospel Festival jobbat med under flera år. Bland annat genom de körledare man själv utbildat och en folkhögskoleutbildning för unga blivande gospelkörledare. Stockholm Gospel Festival arrangerar förutom den återkommande festivalen workshops och utbildningar för unga ledare.

– Vi utbildar unga människor till att bli ledare och arbeta med gospelsång, bland annat i högstadier. När vi har jobbat med detta har vi låtit eleverna skriva ner sina drömmar. Vi har verkligen fått uppleva hur viktigt det är att hålla drömmar vid liv. Och det gäller vare sig man drömmer om ett jobb, en resa, eller om att göra skillnad i världen, säger Mikaela Starkman.

I årets festival har temat drömmar fått ta plats. Här finns både de stora drömmarna, som handlar om en bättre värld, och de kanske lite mindre. Barnen får i år ett eget festivaltält, där man kan sjunga gospel, dansa och leka.

– Vi har en dröm att festivalen ska vara en plats där människor känner att de duger, att de får vara med. Vi vill också att människor som kommer och lyssnar ska bli berörda, säger Mikaela Starkman.

I år samarbetar festivalen med Stockholms Stadsmission, och arrangerar en välgörenhetskonsert på söndagskvällen i Filadelfiakyrkan till förmån för barn och unga som lever i hemlöshet.

– Vi funderade mycket över vilken riktning vi skulle ha i år, och någon kom med förslaget om att arbeta med Stadsmissionen. Det finns mycket att göra runtom i världen, men det finns också behövande människor i vår huvudstad, säger Mikaela Starkman.

Teamet bakom festivalen är litet men sammansvetsat. Under helgen får man hjälp av många frivilliga för att ta sig an de tusentals stockholmare och andra som man väntar kommer att besöka festivalen. I Kungsträdgården blir det ett blandat program, här uppträder både Mass choir, en festivalkör som består av många tillresta körer och körsångare, gästande körer och solister. Bland talarna finns Harry Månsus, pastor och författare, Ragni Lantz, som arbetat på afroamerikanska tidningar på 60-talet, och Bo Forsberg, generalsekreterare för Diakonia.

Körerna som deltar i festivalen kommer från hela landet. I år har det också funnits möjlighet för körsångare att anmäla sig individuellt. Åttio enskilda från norr till söder finns anmälda, liksom bland annat en barnkör från Gotland, en kör från Zambia och Tensta Gospel Choir. Körerna som anmält sig har oftast kyrklig anknytning.

– De flesta körerna kommer från Svenska kyrkan, men någon också från frikyrkohåll, till exempel Filadelfiakyrkan. Men vi har en vision att vi inför framtiden ska få fler körer från frikyrkorna.

Men man behöver egentligen inte alls vara kristen för att njuta av eller kunna tillgodogöra sig gospel, säger Mikaela Starkman.

– Budskapet i texterna handlar om vilket värde jag har som människa. Det är något som unga människor i dag behöver höra.

Många unga kommer också att vara med på olika sätt under festivalen.

– På söndagens konsert deltar 200–300 ungdomar, och det känns jätteroligt!

Det blir gott om höjdpunkter under årets festival, tror hon.

– Sedan beror det ju på tycke och smak vilket man tycker bäst om. Lördagseftermiddagen i Kungsan blir spännande eftersom det är olika framträdanden som avlöser varandra hela tiden. En kör från Zambia, barnfestivalen, och så vår stora stjärna Joshua Nelson från New York, som har inriktat sig på att tolka Mahalia Jackson. Söndagskvällens konsert blir också speciell, med Louise Hoffsten bland annat. Välgörenhetskonserten är ju också festivalens stora avslutning, säger Mikaela, som ser fram emot helgens sångarfestival.

– Ja, det känns härligt, jättekul att få vara med och arbeta med festivalen!

Fler artiklar för dig