Kultur

En världsartist som siktar högt

Gullbranna. Michael W Smith siktar högt med sitt 25:e album. Drömmen är att åstadkomma något lika speciellt som U2 gjorde med ”The Joshua Tree”.

Efter helgens spelningar på Gullbrannafestivalen och Skjaergårds Music & Mission Festival i Norge inleder Michael W Smith på allvar arbetet med nästa album. För Dagens utsände berättar han om planerna.

– Skivan är fortfarande under utformning. Ursprungligen var det menat att bli en liveplatta. Vi hade material inspelat från alla turnéer jag gjort utanför USA de senaste två åren, men så började jag skriva de här sångerna som jag tror riktar sig just till vår tid. Jag har femtio idéer men bara tre sånger är klara.

Michael W Smith konstaterar hur svårt det är att åstadkomma ett album som får folk att känna att "detta är en speciell platta".

– Vi satt häromkvällen och pratade om U2-albumet ”The Joshua Tree”. Vad var det med den skivan som var så speciellt? Det var någonting. Jag vill göra en sådan skiva, säger Michael.

Jag anar att han hör hur kaxigt det låter för han skyndar sig att förtydliga.

– Jag vill inte bli som Bono. Bono är en god vän, men vi har redan en Bono. Jag vill inte vara någon annan, vara mig själv.

Hans resonemang landar i den retoriska frågan:

– Hur återuppfinner man sig själv samtidigt som man fortsätter att vara sann mot sig själv?

Hur som helst tycks Michael och Bono stå i kontakt med varandra – ”vi pratar mycket om musik”. Dessutom deltog Michael i den av Bono initierade One-kampanjen mot aids och fattigdom och vid ett tillfälle kallades Michael in för att lägga keyboardslingor när Bono höll på att spela in en sång om Johnny Cash i en studio i Dublin.

Michael säger att hans nya skiva kommer att ha lovsångsfokus, men inte helt och hållet. Han hänvisar till Coldplay, vars sånger sjungs av den breda massan, och det är uppenbarligen ditåt Michael W Smith siktar med sin platta nummer 25.

– Kanske knappt hälften av sångerna kommer att sjungas i kyrkan, men de kommer att bli mer progressiva, lovar Michael.

Kanske läge att be din vän Bono hänga på när det blir dags för inspelning?

– Det vore trevligt, men jag vill inte utnyttja vår vänskap. Det måste vara rätt tillfälle i så fall, inte bara: ”Kom och sjung med mig på den här sången”, vilket han förmodligen skulle göra.

Albumet, som ännu inte har något namn, beräknas släppas i mars nästa år.

Efter helgens spelningar på Gullbrannafestivalen och Skjaergårds Music & Mission Festival i Norge startar Michael W Smith arbetet med sin nya platta. ”Jag har femtio idéer men bara tre sånger är klara”, säger han.

Fler artiklar för dig