Kultur

Två versioner av Jesus

Från början utdömd. Nu omfamnad. Kanske lite hårddraget, men ungefär så skulle musikalen Jesus Christ Superstars tidsresa kunna beskrivas.– Fientligheten från kristet håll har blivit nästan tvärtom, säger Ola Salo som gör rollen som Jesus i den svenska uppsättningen.

Den här veckan visas de sista föreställningarna av "Jesus Christ Superstar" på Göta Lejon i Stockholm. Men som Dagen berättade i fredags drar föreställningen ut på turné i landet nästa år – arton föreställningar på åtta platser. Jag träffar Ola Salo tillsammans med musikalartisterna Gunilla Backman (Maria Magdalena) och Peter Johansson (Judas) för att diskutera deras medverkan och syn på föreställningen. De är uppsluppna och pratglada, allra mest prästsonen Salo. Han har tänkt mycket och länge i ämnet.

– Jag har alltid varit väldigt intresserad av Jesuspersonen ända sedan jag var liten. Jag har läst mycket och intresserat mig för Bibelns Jesus och nyare rön om den historiske Jesus. Och jag känner att det här verket inte har särskilt mycket att säga om vare sig Bibelns Jesus eller den historiske Jesus. Jag tycker att är man intresserad av dem ska man nog hellre läsa evangelierna, säger Ola Salo.

– För mig är det här ett verk som handlar om mellanmänskliga relationer, det handlar om väldigt universella mänskliga teman, om kärlek, svek, om öde kontra fri vilja. Det handlar om idolisering kontra syndabock och alla sådana saker.

Och läser man Ola Salo mellan raderna så är det som att kristna i Sverige allt mer har lärt sig att se den skillnaden. Han berättar hur busslast på busslast med församlingsfolk kommit till Göta Lejon för att se föreställningen och sedan diskutera den.

– Jag tror att många kristna ser det här som ett forum för diskussion kring Jesus i det moderna samhället.

Att Salo ser musikalens Jesus och den historiske Jesus som två olika personer lägger grunden för hans svar på frågan om hur hans syn på Jesuspersonen har ändrats över tid när han jobbat så mycket med Jesuspersonen, både som översättare och rollinnehavare.

– Jag tycker inte att den här berättelsen tillför så mycket nytt om vem Jesus egentligen var. Så min bild av Jesus har inte förändrats så mycket av att spela den här rollen för jag känner inte att jag, när jag står på scenen i den här rollen, spelar Jesus som jag tror att han var.

– Jag tycker att Jesus i Jesus Christ Superstar blir en egen litterär figur, baserad på evangeliernas Jesus. Mer en rockstjärna i livskris men som är analog till Bibelns Jesus, säger Ola Salo.

Gunilla Backman gör rollen som Maria Magdalena. Hon är dessutom gift med Humanisternas ordförande, Christer Sturmark. Så hur går egentligen snacket hemma vid köksbordet?

– Det är lite roligt. Vi har ju Dagen hemma av den anledningen. Vi hade väldigt kul åt att jag skulle göra den rollen, säger Gunilla Backman.

– Christer älskar också musikalen, och historierna. Så det var bara roligt. Men det var många från Svenska kyrkan som var här och såg premiären som blev förvånade när de såg honom här och dessutom sa att ”det är min fru som spelar Maria Magdalena”. Det är ju jättekul och han är ju väldigt kunnig på området.

Ola Salo passar på att fylla i:

– Jag har pratat en del med Christer och jag har ju träffat få personer i Sverige som är så genuint intresserade av religion som han är.

Men hur ser Gunilla Backman på sin roll?

– Som en stark kvinna som egentligen var väldigt betydelsefull för Jesus. Också en av lärjungarna. Hon är lite mer mentor. Lite grann som Jane Fonda som står på barrikaderna med killarna och protesterar när något är fel. Men Maria har också en väldig integritet så det är svårt att komma nära henne, förklarar Gunilla.

Ola Salo igen:

– Enligt traditionen var Maria Magdalena prostituerad. Men i vårt samhälle så vet vi ju att det väldigt ofta är ett tillmäle man kastar efter starka, egensinniga kvinnor. Tjejer kallas för hora när de går sin egen väg och inte är helt behagliga i mäns ögon. Då är det en väldigt intressant tanke att tänka att det kanske var vad Maria Magdalena var. Hon kanske var en som kallades hora snarare än att hon var det.

– Så tror jag också det var det, säger Gunilla Backman. En självständig kvinna fanns ju inte på den tiden. Du skulle ju tillhöra någon, men hon kanske gjorde det och då får man den stämpeln.

Fler artiklar för dig