Kultur

Hon fann Gud i helvetet

  • Biografi
  • “Även tystnaden har ett slut”
  • Ingrid Betancourt
  • (Norstedts)

Revbensknuffade av gevärspipor och hot går Farc-gerillans fångar ombord på helikoptern som ska föra dem till ännu ett nytt gömställe i djungeln. Men väl uppe i luften händer det som ingen längre vågar hoppas på. Den nya fångvaktarens röst hörs i högtalaren. “Vi är den colombianska armén. Ni är fria”.

Sex år tidigare kidnappas den fransk-colombiska politikern Ingrid Betancourt av den terroriststämplade kommunistiska gerillagruppen Farc, mitt under den presidentvalskampanj där hon själv kandiderar, tillsammans med kampanjarbetaren Clara Rojas. Rojas föder under fångenskapen en av gerillamännens barn och blir Betancourts närmaste anförvant och flyktpartner, men också hennes största ovän.

"Även tystnaden har ett slut" är Ingrid Betancourts berättelse om de långa, ovissa åren i gerillans fångenskap. Den är en berättelse om våld, förnedring och sexuella övergrepp. Om rädsla och tillfälligt mod, kamratskap, svek och småsinta gräl. Men den är också en berättelse om själens oantastlighet. Om att finna Gud i helvetet. Och om det okränkbara lilla frö som finns kvar när allt annat tagits ifrån en.

Trots den över 600 sidor tunga förpackningen går berättelsen nästan inte att lägga ifrån sig. I stället fortsätter den att väcka nya tankar, långt efter att den är slut. Om vad som är mänsklighet. Vad som är livets minsta gemensamma nämnare och var gränsen går mellan fångvaktaren och hans fånge.

Fotnot: Betancourts medfånge Clara Rojas, som fritogs 2008, har tagit avstånd från Betancourts version fångenskapen. Rojas egen berättelse finns i hennes bok Captive.

Fler artiklar för dig