Kultur

Stark återkomst av Laila Dahl

  • Laila Dahl
  • “När hjärtat vill mer”
  • (Talking Music)

Efter intensiva år på 1990-talet, med bland annat en fjärdeplats i svenska uttagningen till Melodifestivalen (ni minns kanske “Annie”), har Laila Dahl hushållat betänkligt med musiken. Åtminstone vad skivor anbelangar. Det är nu tio år sedan senaste albumet, “Wacky curtains”, och när man lyssnar på “När hjärtat vill mer” är det inte utan att man känner sig lite snuvad på en massa bra sånger. För det är inte många i den frikyrkliga popsfären som presterar på samma nivå som Laila Dahl. Fast kanske är förklaringen just att hon hushållat med låtarna.

Den här gången har hon valt att göra sånger på svenska vilket passar henne förträffligt. “Din längtan är framtidens frö i din själ”, sjunger Laila, vilket på ett skönt sätt får illustrera att det inte bara är sångerskan vi får lyssna till, utan lika mycket samtalsterapeuten, som är Lailas yrkesmässiga alterego. Att skriva andliga texter utan att ta till en massa signalord är en svår konst, men just den behärskar Laila Dahl. Det här materialet funkar både på krogen och i kyrkan. För att inte tala om på radio som jag hoppas upptäcker plattan.

En av de sköna sakerna med Laila är att hon inte drar sig för att vara motsträvig och utmanande, som till exempel i “Om jag nu ska vara ärlig”.

Med hjälp av ett gäng eminenta musiker har producenten Roffe Klinth lyckats skapa en ljudbild som känns både lekfull och hel. Svaga spår lyser med sin frånvaro och några av sångerna borde absolut spelas på radio. Förutom den här tidigare nämna syftar jag på “Miranda på hörnet” och “Håll ut”. Och så titellåten, inte att förglömma.

Välkommen tillbaka, Laila!

Fler artiklar för dig