Musik

Ett nytt radarpar som det glöder om

Per-Erik och Hallin och Samuel Ljungblahd är odiskutabelt bland det bästa Sverige har att erbjuda av gospel- och soulmusiker. Nu har de tillsammans funnit energi och inspiration som fått musiken att glöda. Helt säkert kommer deras tre konserter i helgen att bli något alldeles extra.

Per-Erik och Samuel är mitt i sin repetition inför turnén när vi träffar dem i Pingstkyrkan i Sollentuna. Det är fullt ös och de har inte helt lätt att slita sig och varva ner för ett samtal om turnén.

– Vi måste ses oftare, även utan publik. Vi har verkligen väldigt kul, säger Samuel Ljungblahd medan han pustar ut.

Per-Erik Hallin håller med.

– Den respons jag får från Samuel är mer än jag får av många andra tillsammans. Vi inspirerar och sporrar varandra, säger Per-Erik Hallin.

Det är bara andra gången de repeterar tillsammans och den första konserten är bara tre dagar borta. Men det märks ingen som helst nervositet hos Per-Erik och Samuel, trots den korta startsträckan inför turnén.

– Förväntan är nog rätta ordet för hur det känns. Jag känner mig som ett ivrigt barn som väntar på något, säger Per-Erik Hallin.

– Det är som när man själv ska gå på konsert och tänker “Oh, yes, vad intressant”. Nu känner jag precis så, fastän det är vi själva som ska spela, säger Samuel Ljungblahd.

Det musikaliska samarbetet mellan Per-Erik Hallin och Samuel Ljungblahd bygger mer på vad som händer när de träffas än på noggranna arrangemang.

– Jag märker att jag börjar sjunga och spela på ett annat sätt än jag brukar. Jag blir inspirerad av Samuel. Jag tror faktiskt inte att det vore bra om vi arrangerade för mycket i förväg, säger Per-Erik Hallin.

– Vi har ett samförstånd i vårt uttryckssätt. Det är mer hjärta än tanke. Visst arrar och tänker vi, men när vi sätter oss och börjar åker vi bara på. Det känns som vi hittar nya former varje gång. Det kommer verkligen att bli en musikalisk resa när vi ska ut och spela, säger Samuel Ljungblahd.

Samarbetet handlar inte bara om musik. Per-Erik Hallin och Samuel Ljungblahd har låtit sitt projekt börja i den gemensamma tron.

– Vi önskar att det vi gör ska bli till välsignelse. Vi har en enhet som är väldigt go’, säger Per-Erik Hallin.

– Innan vi började första repetitionen bad vi tillsammans och lade stunden i Guds händer. Redan då kändes det att det tog fart i anden. Jag fick känslan direkt att det kommer att bli grymt kul och hoppfullt, säger Samuel Ljungblahd.

Med två artister som Per-Erik och Samuel undrar man hur det går till att välja musiken för turnén. De har båda en hel del låtar att ta av.

– Förra gången hade vi med oss några förslag var som vi funderat på. Det blir lite mindre eget och mycket gemensamt, säger Samuel Ljungblahd.

– Det blir en hel del traditionellt. Och vi kan säga att det blir en kväll av gospel. Jag har sällan gjort något som varit så lätt och roligt att öva, säger Per-Erik Hallin.

Per-Erik och Samuel har träffats i lite olika sammanhang och har gemensamma vänner. Det är tre år sedan de först bestämde att de ville spela tillsammans. Då gick det inte, men nu är det dags.

– Turnén är något vi styrt ihop själva, för vi ville spela tillsammans. Det är bara vi två som spelar och sjunger. Sedan är det Mattias Cederlund och Marcus Agnesund som hjälpt till och som sköter ljudet, säger Samuel Ljungblahd.

– Jag tycker det är otroligt kul att Samuel spelar också. Jag förstår inte varför han inte gjort det förut. Fender Rhodes och piano skapar en snygg klang ihop, säger Per-Erik Hallin.

Trots att den första konserten i Uppsala är först på fredag (läs i dag) har det redan kommit flera förfrågningar från olika håll. Det ökar förstås förväntningarna en del.

– Oavsett om det kommer mycket eller lite folk, kommer det att bli roligt och välsignat. Det har vi bett om, säger Per-Erik Hallin.

– Vi vill att publiken som kommer ska bli delaktiga. Är vi öppna för det kan vad som helst hända, säger Samuel Ljungblahd.

Det mesta tyder på att Per- Erik och Samuel är som klippta och skurna för varandra musikaliskt. Kommer det att leda till ett fortsatt samarbete, eller är det en engångsföreteelse?

– För min egen del tror jag att det bara är början. Men vi har ju egna saker på gång båda två. Jag är mitt i min skivinspelning och Per-Erik har planer på en skiva. Men det vi gör hör blir som en musikalisk lekstuga som inspirerar för det man gör själv, säger Samuel Ljungblahd.

Per-Erik Hallin är 59 år och Samuel Ljungblahd 32. Men åldersskillnaden innebär inga hinder för deras musik.

– Gospeln är en musikstil som inte är åldersbunden. I de kyrkor den kommer ifrån är den alla åldrars musik. Gospeln hjälper till att bryta ner en del av de uppdelningar vi har både i kyrkan och utanför, säger Per-Erik Hallin.

– När man håller på med soul och gospel tror jag att det blir bättre med åren. Det handlar ju om att uttrycka vad som är viktigt. Man måste ha levat och upplevt saker för att ha något att ge. Jag känner att det blir mer ärligt ju äldre jag blir. Jag lär mig skala bort det som inte känns viktigt, säger Samuel Ljungblahd.

Fler artiklar för dig