Kultur

Resa i en älskad psalms fotspår

Svenska psalmen ”O Store Gud” är sjungen och älskad världen över. Filmaren Niclas Wimmerberg bestämde sig för att följa i dess spår. I morgon visar Sveriges Television dokumentären om ”Sångens Resa”.

År 1885 satt Carl Boberg i Mönsterås, Småland, och tittade ut genom sitt fönster. Ett sommaråskväder hade just dragit förbi och fåglarna som tidigare varit tysta började sjunga igen. Bygden som bara för en stund sedan legat i mörker ljusnade, och trädens vattendroppar glittrade som diamanter.

Den här naturupplevelsen beskrivs i dokumentärfilmen “Sångens Resa, O Store Gud” av Niclas Wimmerberg. För det är denna händelse som inspirerade Carl Boberg att fatta pennan och skriva ner de välkända raderna. Det som från början var en dikt och publicerades i lokaltidningen där hemma, blev sedermera en tonsatt folkvisa, psalm, sång och gospel, älskad och spridd över hela världen.

– Jag kände till den som psalm och visste att Elvis hade sjungit in den på skiva. Men att den var så populär och översatt till ett flertal språk var nytt för mig, berättar Niclas Wimmerberg som bestämde sig för att ta reda på hur det hela gått till.

Resan startar hos vännen Bengt-Åke Kronzell som har samlat inspelningar från hela världen. Vi får också möta saxofonisten Johan Stengård. Och liksom immigranterna tog sången med sig i bagaget när de for till Amerika, korsar även Niclas Wimmerberg Atlanten. I dagens USA är översättningen “How Great Thou Art” känd vida omkring.

– På femtiotalet turnerade Billy Graham-orkestern med George Beverly Shea som frontfigur över hela landet och de hade sången som en signaturmelodi.

När Niclas Wimmerberg ber en stiligt åldrande George Beverly Shea beskriva sångens betydelse för honom idag får han till svar:

– Orden är fortfarande så vackra för mig, trots att vi har sjungit den så många gånger.

På den 600 mil långa bilfärden i USA stöter han också på svenskättlingar, gospelpredikanter och en forskare i skandinaviska psalmer som belyser sången som bland annat Elvis och Dolly Parton har sjungit in. I Sverige är det kanske framför allt inspelningarna med Einar Ekberg och Arthur Eriksson som har fått störst betydelse för spridningen av “O Store Gud”.

Vad tror han själv att hemligheten är?

– Den passar alla. Versen är först lite småputtrande och släpig, sedan spricker refrängen ut och växer – det är en hyllning till skapelsen, säger Niclas Wimmerberg.

Fotnot: Dokumentärfilmen “Sångens Resa, O Store Gud” från Carl Boberg till Elvis visas på SVT i morgon klockan 19:00.

Fler artiklar för dig