Krönikor

Intresset för Kari Jobes högoktaniga lovsång visar på en andlig hunger bland unga

Dagens Rickard Ringqvist var på plats när “The Blessing Tour” fyllde Filadelfiakyrkan i Stockholm med lovsång

Larmen om att kyrkan har svårt att nå en ung generation avlöser varandra. Men i söndags kväll, mitt i centrala Stockholm, sträckte hundratals unga människor sina händer mot himlen för att lovprisa sin himmelske fader.

Jag erkänner direkt att jag inte visste vad som väntade mig. Jag hade blivit medbjuden till lovsångskonserten “The Blessing Tour” och halkade in några minuter sen i Filadelfia Stockholms nyrenoverade lokaler. Det fanns knappt en ledig plats att hitta.

Förlåt mig för min otro, men så här många människor hade jag inte förväntat mig.

—  Rickard Ringqivst

Till slut landade vi högst upp i den mäktiga frikyrkokatedralen och kunde blicka ut över ett hav av människor som bad och lovprisade passionerat.

Förlåt mig för min otro, men så här många människor hade jag inte förväntat mig i Stockholm, även om rapporterna varit positiva från veckans turnéstopp i Kristiansand och Oslo.

Vår svenska lovsångsprofil Josefina Gniste agerade förband, innan det amerikanska (äkta) paret Kari Jobe och Cody Carnes äntrade scenen. Den här turnén ackompanjeras av bland annat Delirious?-kända frontfiguren Martin Smith. Många av lovsångerna signerade Kari Jobe är översatta från engelska till svenska, och vanliga i våra svenska frikyrkor, vilket gjorde att publiken vid flera tillfällen kunde sjunga samma sång – men själv välja på vilket språk, på uppmuntran av Kari Jobe.

Det finns mycket att säga om konceptet lovsångskonsert, med det tvådelade fokuset som kan bli en smula förvirrat för den som inte är van. Är det en gudstjänst eller en konsert? Kanske är svaret i betraktarens ögon. Och kanske är svaret inte heller så viktigt. Den andliga hunger hos dem som hade trotsat novemberkylan och givit sig ut i Stockholmskvällen gick inte att ta miste på. Kvällens största jubel kom när Kari Jobe proklamerade att Gud inte är klar med Stockholm och Sverige.

Kari Jobe sjöng på lovsångskonsert i Filadelfiakyrkan i Stockholm lördag den 19 november.

Konserten skulle ha tagit slut 21.30. Det gjorde den inte. Hade inte Stockholm Filadelfia haft regler kring när tystnaden ska lägga sig över Vasastan så hade det nog konserten, eller om det var en gudstjänst, fortsatt i några timmar till. Mot slutet återkom också Josefina Gniste tillsammans med bland andra Mattias Martinson, Jacob Alm, Jeanette Alfredsson och Johan Åsgärde för att gemenensamt sjunga Kari Jobe och Cody Carnes världskända välsignelsesång The Blessing.

Jag är övertygad om att det fanns fler än jag som lämnade med en smula tinnitus tjutande i öronen, men också med varm känsla i hjärtat: Trots alla larm om den unga generationen. Det finns hopp.

Fler artiklar för dig