Livsstilskrönika

Gud vill använda dig - ingen andlig elitstyrka

När du bara ser den du är, ser Gud den du kan bli

Under sju år har jag nu haft förtroendet att skriva krönikor här i Dagen. För ett par år sedan tyckte jag att jag hade passerat bäst före datum. Men flera av journalisterna uppmuntrade mig att fortsätta. Efter en viss tvekan gjorde jag det. Men det är inte lätt att hitta något nytt att skriva om. För en tid sedan medverkade jag på en församlingsdag. Då inledde pastorn med att läsa en krönika som jag skrev 2015. Den kändes fortfarande aktuell. Därför återanvänder jag här några tankar från den.

Har du mörka tankar och ingen livslust? Gud kan använda dig

—  Alf B Svensson, psykolog

Jag hade då läst en krönika där Malin Aronsson skrev att hon ibland tyckte hon passade bäst på avbytarbänken i Guds B-lag. Så har jag också känt ibland. Då har jag tröstat mig med att Gud ofta använder sig av helt vanliga människor som du och jag med olika svagheter och misslyckanden bakom oss. Inte av en specialutrustad andlig elitstyrka.

Mose, som blev Gamla Testamentets skickligaste folkledare, skulle aldrig blivit vald till ärkebiskop eller kyrkoledare i Pingst eller Equmeniakyrkan. Han var 80 år och därför alldeles för gammal. Han var också dålig på att kommunicera eftersom han hade talsvårigheter. Och det allra värsta – han hade dödat en slavdrivare och rymt för att slippa ta sitt straff.

Har du mörka tankar eller ingen livslust? Gud kan använda dig, precis som han använde Elia som också var deprimerad. Sitter du fast i drog – eller sexmissbruk? Gud kan befria dig och använda dig, som han gjorde med kvinnan vid Sykars brunn. Hon som haft så många olika män fick ändå föra många människor till en tro. Vågar du inte komma ut som kristen? Välkommen i gänget. Petrus, som fegade ur, blev ledare i den första kristna församlingen.

Kanske tvivlar du? När jag tvivlat, tänker jag på att Jesus kom till Tomas, inte för att skuldbelägga och anklaga utan för att skingra hans tvivel. Tycker du att du inte passar in i vissa kristna sammanhang? När jag känt så, tänker jag på att Paulus skriver, att de som inte tycker att de platsar i Kristi kropp också behövs. Eftersom du inte är som alla andra kan ingen ersätta dig.

Gud har inget B-lag. Inte heller en avbytarbänk där de får sitta som tycker de är dåliga kristna. Gud har bara ett A-lag. När du bara ser dina svagheter och misslyckanden, ser Gud alla dina styrkor. När du bara ser den du är, ser Gud ser den du kan bli. Därför platsar du också i hans A-lag.

Fler artiklar för dig