Krönikor

Alf B Svensson: Det är aldrig kört

”Många skilsmässor är nödvändiga. Men många går också att förebygga”

Vi har varit på många vigslar. Den i dag var en av de finaste. Efter en uppslitande skilsmässa hade brudparet hittat tillbaka till varandra och lovade att de nu ska älska och vara varandra trogna tills döden skiljer dem åt. Jag och min fru var inte de enda som hade glädjetårar i ögonen.

Många skilsmässor är nödvändiga. Men många går också att förebygga. Inte minst kristna par väntar för länge innan de söker hjälp, för alla andra i kyrkan verkar ju vara så lyckliga. De känner också mer skuld och skam, eftersom de inför både Gud, släkt och vänner lovat att älska varandra i nöd och lust. Inte bara flyttat ihop och tagit varandra på öppet köp för att se om de passar ihop.

Inte minst kristna par väntar för länge innan de söker hjälp.

När det verkar vara kört, kan en bok vara en hjälp. Efter en föreläsning för personalen på Höglandssjukhuset här i Eksjö kom en kvinna fram och tackade mig – men inte för föreläsningen. För ett år sedan hade hon köpt en bok jag skrivit, om hur man håller kärleken levande. Den hade räddat hennes äktenskap.

Hittar vi orsaken till att kärleken slocknat kan vi många gånger väcka den till liv igen. Ofta beror det på näringsbrist. Vi har inte gett kärleken näring så att den kan blomma år efter år. Det är inte heller kört bara för att ni har konflikter. Att hantera konflikter är något vi kan lära oss. Otrohet innebär inte heller att det är kört. Det går att bygga upp en ny tillit.

Efter vigseln åkte vi hem till Annelie. Under ett par år var vi familjehem och försökte ge henne den kärlek och vägledning hon saknade i sin biologiska familj. I dag är hon en av våra finaste förebilder. Hon har blivit mobbad på jobbet, varit sjukskriven för utmattningsdepression och lider av svår värk efter en whiplashskada. Hennes enda och så älskade barn har blivit misshandlad till döds för han vågade vittna i en rättegång. Trots det är hon inte bitter och uppgiven utan full av livslust och tacksam för det liv hon lever. Hon reagerar när andra fegar ut och ställer helhjärtat upp för svaga och utsatta.

Det är inte heller kört för dig, även om du möter den ena svårigheten efter den andra. Annika Östberg dömdes till livstids fängelse i USA. Hon överlevde för hon tog en dag i sänder och gav aldrig gav upp hoppet att en dag bli fri. Hon fick vänta i 28 år. Nu föreläser hon om att oavsett vad vi varit med om kan vi få ett bra liv. Även om det inte blev som vi tänkt.

Fler artiklar för dig