Krönikor

Ledare faller när vi slutar förmana

Alf B Svensson: Vi har slängt den gamla syndakatalogen. Men inte insett att en av de viktigaste nådegåvorna är att förmana

För 25 år sedan skrev jag förordet till en bok om otrohet med titeln Alla kan falla. Nu har det hänt igen. Kända och upphöjda kristna ledare med stark karisma men svag karaktär har fallit för olika frestelser. Fall från så höga höjder skadar inte bara dem och deras familjer. Det påverkar också alla som sett upp till dem. Men du och jag kan också falla. Vi har alla våra svagheter och mindre goda sidor - vi har dem bara på olika ställen. Egenskaper som vi skäms för och inte vill erkänna för oss själva och än mindre för någon annan. I kyrkan blir vi av någon anledning i dag sällan utmanade att upptäcka och ta tag i dem. Vi får mest höra att Gud älskar oss som vi är. Vilket i och för sig är sant och vi redan vet.

Det är en styrka att inse sina svagheter.

Vi har alla mer eller mindre bra självinsikt. De som tycker att de är omgivna av en massa idioter inser inte att det är de själva som är det största problemet. Det är en styrka att inse sina svagheter.

Ska det bli någon förändring måste vi också erkänna det för någon vi har förtroende för. Precis som Paulus gjorde. Han erkände för alla sina följare att det goda han ville göra det gjorde han inte. Men det onda han inte ville det gjorde han.

Vissa svagheter måste de flesta av oss jobba med. Vi är alla mer eller mindre egotrippade. Vi visar upp hur lyckade och framgångsrika vi är i stället för att se och uppmuntra andra.

Vi handlar också mot bättre vetande. Trots att vi förstör vår jord för våra barnbarn, flyger vi till Kanarieöarna och köper en massa saker som vi egentligen inte behöver. Fast vi vet att hämnden inte är ljuv har vi lust att hämnas. Eller så låser in oss i bitterhetens fängelse och slänger nyckeln i stället för att förlåta den som kränkt oss.

Vi har alla våra blinda fläckar. Eller som Jesus sa - vi ser flisan i andras öga men inte bjälken i vårt eget. Våra mindre goda sidor kan vi kanske dölja på jobbet och i kyrkan men inte hemma. Min fru påminner mig ibland om sidor som jag hoppas andra inte ser.

Vet du inte vilka svagheter du har så fråga din partner och dina barn – eller ditt ex.

Som väl är har vi slängt den gamla syndakatalogen. Men inte insett att en av de viktigaste nådegåvorna är att förmana. Om vi undervisade mer om den gåvan och uppmuntrade de som har den att också använda den, skulle många upphöjda ledare inte falla – inte vi heller.

Fler artiklar för dig