Krönikor

Andreas Nielsen: Den kristna cancelkulturen är obiblisk

När Gud bestämmer sig för att beskära gör han det med kärlek även för dem som felar, skriver Hillsongpastorn

Förra söndagen kom en kvinna fram till mig. Jag var trött efter en lång dag med många möten och efter några veckor som varit utmanande för mig personligen.

Hon sa: “Får jag berätta något för dig?” Jag tänkte ärligt, ja vad har jag för val? Ibland är man inte mer än människa. Men hon sa bara helt kort: “När man drejar så tror många att man bara försiktigt formar leran, men det är fel. Då blir den full av luftbubblor som gör att det man skapat spricker i ugnen. Värmen får luftbubblorna att expandera vilket gör att leran spricker. Man måste banka ut luftbubblorna ur leran, ibland till och med slå ut den. Då håller leran när den är i ugnen”.

Jag hade under de senaste veckorna studerat Jeremia 18. Om krukmakaren som hela tiden utan att ge upp formar om och gör saker bättre. Och alla olika predikningar jag hört om detta handlar om hur Gud varsamt formar oss och skapar något nytt av det som ibland går sönder. Och det är sant och underbart. Men jag inser också att Gud av kärlek. och i sin vilja att våra liv ska hålla även när vi går igenom elden, gör allt han kan för att vi ska hålla ut och inte krackelera i prövningens stund.

Och när Gud, som Jesus beskriver det i Johannes 15, beskär våra liv så är det för att vi ska bära ännu mer frukt. Att bli av med det som hindrar och kan förstöra oss, så att vi kan bära mer frukt fram över. Jag har några gånger i livet upplevt där extra påtagligt. Att det jag kände skulle bli en övermäktig prövning var någonting som ledde till något gott. Att mer luft fick lämna mitt livs lera så att jag håller i prövningens ugn.

Som ledare måste vi acceptera att bli hållna till en högre standard. Det är Bibeln tydlig med.

Att det som inte är Gud välbehagligt får skäras bort så att det som finns kvar kan bära mer frukt som liknar Jesus. Det är en paradoxal känsla – extremt jobbigt och underbart på samma gång - men ofta är det som att Gud är närmast just då. Och som ledare måste vi acceptera att bli bedömda efter en högre standard. Det är Bibeln tydlig med. Men även när det brister, eller när Gud bestämmer sig för att beskära eller slå ut luftbubblorna gör han det med kärlek. Även för dem som felar. Det är annorlunda än den kristna cancelkulturen, driven av sociala medier, poddar, tidningar, åsikter och tillvägagångssätt som helt skiljer sig från Bibeln och mest syftar till att ta våra sårade soldater och stena dem offentligt på torget. Precis som de ville med kvinnan som blev ertappad med äktenskapsbrott. Jesu respons sammanfattar hans kärleksfulla inställning till oss. “Inte heller jag dömer dig, gå och synda inte mer”. Det han sa var: “Jag älskar dig och ger inte upp på dig – men jag kallar dig till ett heligt liv “.


Fler artiklar för dig