Krönikor

Bibeln vägleder bättre än personlighetstester och enneagram

Varför är intresset för personlighetsanalys så stort bland kristna? Kanske för att vi så sällan undervisar om hur vi upptäcker våra gåvor.

Vi vill alla upptäcka vilka vi egentligen är. Vi är många som läst boken Omgiven av idioter för att se om vi är en röd, grön, blå eller gul person. Om vi tillhör kategorin dominant, stabil, analytisk eller inspirerande. Tidningen Dagen har också skrivit om det stora intresset bland kristna för Enneagram.

Genom Enneagrammet tar man reda på om man exempelvis är en medlare, hjälpare, perfektionist eller har något annat förhållningssätt till livet.

Varför är då intresset för personlighetsanalys så stort bland kristna? Kanske för att vi i kyrkan så sällan undervisar om hur vi upptäcker våra olika gåvor. Trots att det egentligen inte är så svårt. Det räcker många gånger med att vi svarar på fyra frågor. Vad är jag bra på? Vad tycker jag är roligt och meningsfullt? Vad tycker jag att någon borde göra något åt, och vad har andra uppmuntrat mig för?

Jag har upptäckt mina gåvor, när jag sett ett problem och känt att om ingen annan gör något åt det, måste jag försöka göra det. Förutom att uppmuntra våra naturliga gåvor skulle vi i kyrkan också kunna lyfta fram de olika nådegåvorna. Detta är dock något som nästan bara görs i karismatiska församlingar. Trots att de flesta av dessa gåvor inte är speciellt karismatiska, om vi nu är rädda för det.

Vi måste träna och våga använda våra gåvor en hel del innan de blommar ut

—  Alf B Svensson

Ett alternativ till att göra olika personlighetstester för att upptäcka vilka vi är och vilka gåvor vi har är att utgå från bilden och första Korinthierbrevets tolfte kapitel där det står att vi alla är lemmar i Kristi kropp - församlingen. Men då måste vi också ge konkreta exempel på vad det kan innebära att vara öga, öra, hand eller fot eller någon annan del av kroppen. Något jag upptäckt att inte bara vuxna utan också ungdomar och barn uppskattar och kan ta till sig. Här är några exempel.

* Öga är du som ser andra andra människor, eller du som ser möjligheter när andra ser svårigheter.

* Öra är du som är bra på att lyssna på andra och du som kan lyssna in vad Gud vill säga till oss.

* Mun är du som har ledaregenskaper och du som är bra på att undervisa.

* Hand är du som är praktisk och du som gärna delar med dig.

* Fot är du som gärna hjälper till och du som vågar gå nya vägar

* Hjärna är du som är bra på att planera och organisera.

* Hjärta är du som har empati och är bra på att ta folk

* Lillhjärna är du som ser till vi att vi håller balansen, som kan förmana och ge konstruktiv kritik.

När du väl upptäckt dina gåvor kommer nog du, precis som jag, att inse att vi måste träna och våga använda våra gåvor en hel del innan de blommar ut och vi blir den Gud tänkt att vi ska vara.

Fler artiklar för dig