Krönikor

Filmer och diagram gjorde mig rädd för Jesu återkomst

Andreas Nielsen: Jag kunde drabbas av en extrem verklig känsla av att ha blivit lämnad kvar

Det finns minsann många saker som kan ge oss anledning att känna oss rädda, oroliga och ängsliga. Rädsla är en känsla som överväldigar oss baserat på något vi upplever, tror, ser eller hör som startar en inre bild av något som skulle kunna hända. Rädslans reaktion beskrivs som att hjärtat slår snabbare, musklerna spänns, man börjar svettas och kan få svårt att andas. Vissa blir torra i munnen, får en klump i magen eller känner sig yra.

En stark känsla av ångest eller oro som oftast får oss att vilja fly eller som paralyserar oss. Ingen av oss är undantagna från att drabbas av det nu och då. Men rädslan är som en film som spelas upp i vårt huvud av något som ännu inte skett och oftast inte kommer att ske. På engelska heter rädsla “fear”. En akronym för det som ofta används är “False Evidence Appearing Real”. Alltså, falska bevis som verkar äkta.

Under en period som ung var jag väldigt rädd för att Jesus skulle ha kommit tillbaka och att jag skulle blivit lämnad kvar. Ibland när jag kom hem till ett tomt hus kunde jag drabbas av en extrem verklig känsla av att jag blivit kvar, lämnad på jorden. Jag hade sett filmer som “Som en tjuv om natten”, växt upp med undervisning om tidsaxlar och diagram och olika sannolikhetsteorier om hur och när Jesus skulle komma och vilka som skulle få följa med. Jag var under den här perioden ytterst tveksam till att det var en självklarhet att jag skulle få följa med när det väl skedde.

På den tiden innan mobiltelefonens intåg när jag kom hem till ett tomt hus där jag växte upp kastade jag mig på telefonen och ringde någon av de “kristnaste” jag kände. Tryggheten av att om de svarade så hade nog inte Jesus kommit gjorde att min rädsla släppte. Men jag byggde min rädsla på något som bottnade i en felaktig bild av vad som en gång kommer ske och vad kvalifikationerna är. Det jag var rädd för var helt enkelt inte sant. Det är det som är grejen med rädsla. Så ofta bygger den inre fängelser, där stängsel och tjocka dörrar byggs av tankar vi själva låter fara i väg. I värsta fall blir de själv uppfyllande.

Faktum är att det står 365 gånger i Bibeln, “var inte rädda”. En påminnelse för varje dag på året.

Rädsla skapar ett tillstånd som inte är sant. Det tillståndet får oss att fatta beslut som skapar en verklighet som vi nu får leva med, som är baserat på fantasi eller i värsta fall lögn. Job beskriver det i sin bok som att “det jag fruktade kom över mig”. Spejarna förminskade sig själva när de bespejade löfteslandet utskickade av Mose. Davids bröder fylldes av mer och mer paralyserande rädsla för varje dag de lyssnade på Goliats utmaningar.

Bibeln ger ett motgift mot rädsla när det står att “Guds kärlek fördriver alla rädsla”. Alltså att lita på och vila i Guds löften, nåd och omsorg. Faktum är att det står 365 gånger i Bibeln, “var inte rädda”. En påminnelse för varje dag på året. Låt det bli en uppmuntran och påminnelse nästa gång tankar av rädsla och oro drabbar dig.

Fler artiklar för dig