Krönikor

”Journalisten antydde att jag var psykiskt förvirrad”

Alf B. Svensson: Strax därefter höll hon hon i ett program i P4 där hon fördömde personangrepp

När jag var liten lekte vi en lek som hette Följa John. Ett barn var John, sedan ställde vi oss på ett led och gjorde precis som han eller hon gjorde. Även som vuxna rätar vi ofta in oss i ledet. Vi är inte så självständiga som vi tror. Vi säger inte vad vi tycker, för då kanske vi inte får vara med - ibland också i kyrkan. I ett experiment av Solomon Asch skulle försökspersonerna säga vilket av tre olika långa streck som var lika långt som ett annat. Men några hade fått i uppgift att först svara helt fel. Tre av fyra gav vika för grupptrycket och svarade fel.

Ska du gå den väg som är din, måste du först upptäcka de gåvor Gud gett dig. Det kan du göra genom att svara på tre frågor. Vad tycker jag någon borde göra något åt? Vad tycker jag är meningsfullt och roligt? Vad har andra uppmuntrat mig för? Sedan måste du börja gå, även om du inte vet vad du kommer att möta.

Ger du dig in i samhällsdebatten, som vi kristna gör alldeles för lite, kan du bli påhoppad. Vi har en cancelkultur, där åsiktseliten genom fula personangrepp försöker tysta den som påstår något som ligger utanför åsiktskorridoren. Ann Heberlein ger många exempel på det i boken “Fallet”, som just har släppts. Likaså Ruth Nordström i boken “Till de utsattas försvar”.

För några år sedan skrev jag en debattartikel i Aftonbladet som fick 68 000 kommentarer - de flesta positiva. Men det jag skrev låg utanför åsiktskorridoren. Då de inte kunde komma med en saklig kritik körde många med den smutsiga retoriken - gillar du inte budskapet så skjut budbäraren. En journalist antydde att jag var psykiskt förvirrad, led av sexuella hämningar och förträngda barndomsminnen. Att en journalist kan ställa psykiatriska diagnoser utan att träffa patienten tycker jag som psykolog är imponerande. Samtidigt hade hon senare ett program i P4 där hon fördömde personangrepp och hat på nätet.

Jag är inte särskilt självständig och modig. Inte heller smart - men däremot målinriktad. För varje nytt steg jag tagit, har jag blivit lite tryggare och lite modigare. Gud har också hela tiden öppnat nya dörrar – även nu när jag är över 75. I Bibeln och i kyrkans historia hittar du många exempel på hur Gud ofta använder vanliga enkla människor som du och jag. Därför kan du göra större skillnad än du kan förställa dig - om du upptäcker och sedan går den väg som är din.

Fler artiklar för dig