Krönikor

Alf B Svensson: Trygga män ser inte starka kvinnor som ett hot

“Först när vi får fler trygga män minskar mäns våld mot kvinnor.”

Mäns våld mot kvinnor är inget nytt. Varje år mördas i genomsnitt 15 kvinnor av sin nuvarande eller tidigare partner. De kvinnomord som uppmärksammats under våren 2021 är bara toppen av isberget. Enligt Socialstyrelsen drabbas 75 000 kvinnor varje år av våld i nära relationer. Men det mesta polisanmäls inte.

De politiska förslag som nu diskuteras kommer alldeles för sent och räcker definitivt inte. Strängare straff, kontaktförbud och obligatorisk fotboja stoppar inte mäns våld mot kvinnor. Många män fortsätter att hota och misshandla och dödar ibland också kvinnan när de släpps ut. Den behandling vi erbjuder, som de flesta män inte ställer upp på, är inte speciellt framgångsrik. Män som misshandlar kvinnor lyssnar inte på föreläsningar om mansrollen, hedersvåld och könsmaktsordningen. Det gör bara män som aldrig skulle slå en kvinna. En hög kristen bekännelse stoppar inte heller dem.

De flesta är varken psykopater, kriminella eller missbrukare. På ytan är de helt vanliga män. Men de har ofta mycket dålig självkänsla och är därför överdrivet svartsjuka och rädda att kvinnan ska lämna dem. De kan inte sätta ord på sina känslor och visa hur otrygga, rädda och sårbara de innerst inne är. De saknar impulskontroll och tar till våld när de är frustrerade och arga och känner att de inte har makt över kvinnan.

De förslag politikerna kommer med är bra. Men de stoppar inte mäns våld mot kvinnor. Det minskar kanske bara något. Ska vi lyckas måste vi arbeta mycket mer förebyggande. Annars växer det hela tiden upp män som misshandlar kvinnor. Vi måste börja redan i förskolan och skolan med att ge alla pojkar en god självkänsla. Vi måste utveckla deras empati och sociala kompetens och lära dem att sätta ord på sina känslor. Framför allt måste vi lära dem impulskontroll och att lösa konflikter utan att använda våld. Samtidigt måste vi lära tjejerna vilka killar de ska undvika att bli ihop med och genast lämna. Först när vi får fler trygga män minskar mäns våld mot kvinnor.

* Trygga män ser inte starka och självständiga kvinnor som ett hot.

* Trygga män är kärleksfulla män.

* Trygga män vågar visa sig sårbara.

* Trygga män misshandlar inte kvinnor.

* Trygga män reagerar när andra män gör det.

Fler artiklar för dig