Krönikor

Bygg dina vanor så kommer dina vanor att bygga dig

Jag är inte färdig men jag har upptäckt att mina vanor och beteenden bygger mitt liv, skriver Andreas Nielsen.

Jag har en stor förkärlek till att vilja ha saker på speciella sätt. Jag gillar ordning och reda, att ha kontroll över min dagliga tillvaro och det jag kan påverka. Jag har en nästan sjuklig förmåga att se när saker inte står rakt, något ligger lite fel placerat, linjer i rum och på andra ställen inte stämmer. Det har blivit bättre, förr var det ännu värre. Min fru brukade förut halvt på skämt med en stor dos allvar säga: “Du ser om bilarna inte är rakt parkerade, men missar att det är fullt av disk i köket.” Då är det bara att ta av sig mössan och krypa till korset.

I mitt liv gillar jag att skapa vanor, som yngre var det inte alls något jag gjorde. Tvärtom var jag ofta spontan, slarvig och löste det mesta på uppstuds. Under min tid som ungdomspastor i kyrkan i USA där jag jobbade fanns även John Maxwell, en av världens mest framstående ledarskapscoacher, författare, med en bakgrund som pastor. Hans böcker som även finns på svenska och hans seminarier drar tusentals ledare från de största företagen runt om i hela världen. Som 22-årig, långhårig ungdomspastor som levde med gitarren och halva garderoben i bilen var jag inte helt peppad och kände mig ganska underkvalificerad den dagen vi skulle delta en hel dag på hans föreläsningar.

I mitt liv gillar jag att skapa vanor, som yngre var det inte alls något jag gjorde.

—  Andreas Nielsen

När jag sitter med mina trasiga jeans bland tusentals kostymklädda män och kvinnor känner jag mig felplacerad. Ledarskap trodde jag var komplicerat, för svårt för att förstå. Och när jag tittar mig omkring och ser människor med tjocka anteckningsblock och flera pennor, redo att skriva varje ord som sägas. John, en respekterad ledarskapsguru kommer upp på scenen, alla håller andan redo att höra alla komplicerade insikter som han skulle dela.

Men han sätter sig på en stol, och på det mest ärliga och avslappnade sätt säger: “Här är sammanfattningen av den här dagen och allt jag kommer att dela. Om du vill vara en bra ledare för andra, måste du först leda dig själv. Och ledarskap handlar ytterst om två saker. Bry dig om dem du leder och bygg vinnande dagliga vanor så kommer dina vanor bygga dig.” Jag som inte trodde jag skulle förstå någonting fattade precis vad ha sa. Och tänkte att det kan jag lära mig. Att verkligen bry mig om dem jag har runt i kring mig. Och att ta ansvaret för att bygga dagliga vanor och discipliner i mitt liv.

Jag har jobbat på mina motiv, min kärlek och omtanke om andra, och på att bygga mina egna dagliga vanor i över 20 år. Jag är inte färdig men jag har upptäckt att mina vanor och beteenden bygger mitt liv. Och när jag ser saker i mitt liv som jag inte tycker om, eller som inte är i ordning vet jag exakt vart jag så gå för att jobba på det. Nämligen till mina vanor, till det jag gör varje dag, varje vecka och varje månad.

Fler artiklar för dig