Krönikor

6 utmaningar i ett äktenskap

Psykolog Alf B Svensson delar med sig av sina relationsutmaningar

Med tanke på att skilsmässor blivit vanligare i frikyrkan skrev Fredrik Wenell i en ledare för några veckor sedan att vi måste tala om de utmaningar som ett liv tillsammans kan innebära. Nu tänkte jag dela med mig av några av de utmaningar som vi har haft i vårt äktenskap. Eftersom jag ibland haft hundra resdagar om året har en utmaning varit att få tid tillsammans. Att det ändå gått ganska bra beror på att min fru jobbat deltid och att hon uppmuntrat mig att göra det jag brinner för. Hon upptäckte också att det är bättre att ha en man som är borta och längtar hem, än en man som är hemma och längtar bort.

Det är med kärleken som med aktiebörsen – det går både upp och ner. Tuffast var det under de första åren. En utmaning var då att hålla fast vid löftet vi givit - att älska varandra i både nöd och lust. Inte bara så länge vi har lust. Sedan har det blivit bättre. Nu har vi varit gifta i 53 år och har nog aldrig haft det så bra.

Det är viktigt med jämställdhet i äktenskapet. Men vi kan inte alltid räkna poäng och tänka att det alltid ska vara jämställt och rättvist. Ska ett äktenskap hålla måste vi ibland ge mer än vi får tillbaka. Ibland har min fru mått dåligt. Då har jag fått ge mest. När jag kommit hem utarbetad, trött, trist och tråkig har hon varit den som gett mest. När känslorna svalnar hoppar många i säng med någon annan. Det har aldrig varit något som frestat mig. Dels för att jag har en underbar fru. Dels för jag att insett att om gräset verkar grönare på andra sidan staketet beror det nog på att vi inte vattnat vår egen gräsmatta. Blir vi attraherade av någon annan är därför utmaningen att inte falla för frestelsen utan gå hem och vattna. Skillnaden mellan lyckliga och mindre lyckliga äktenskap är inte antalet konflikter. Utan förmågan att reda ut konflikter. En utmaning för mig har varit att lyssna, ta till mig kritik utan att försvara mig och ge igen. Det har jag fått träna en hel del på.

Om vi inte antagit utmaningen att också försöka be om förlåtelse och förlåta när vi sårat varandra hade vårt äktenskap nog inte hållit. Vi är ofta blinda för våra egna svagheter. Eller som Jesus sa. Vi ser flisan i den andres öga men inte bjälken i vårt eget. Det här var några av våra utmaningar. Vilka har ni haft?

Fler artiklar för dig