Krönikor

Så lyckas ditt barn i skolan

Hjälp dem att utveckla sin begåvning!

Nu har det hunnit gå en månad in på det nya skolåret. Läxor och plugg är igång och alla föräldrar hoppas givetvis att det ska gå bra för deras barn i skolan så att de senare också kan skaffa sig en högre utbildning. Men kanske har vi ibland en fel bild av vad våra barn behöver för att klara sin utbildning. Ofta tror vi att det viktigaste är att välja rätt skola, men siffror från det det statliga utvärderingsinstitutet IFAU, visar att detta bara har en liten inverkan. Det som däremot spelar stor roll är stödet från dig som förälder. Visste du att du som förälder utgör mer än 50 procent av de avgörande faktorerna för hur de ska gå för dina barn? Detta är något som sällan kommer fram i skoldebatten.

Så, hur ska du som förälder vara då? Det viktigaste är inte vilken utbildning du själv har. Det viktigaste är att du har höga förväntningar och uppmuntrar dina barn att satsa på skolan och göra sitt bästa. Om du vill hjälpa dina barn på riktigt, hjälp dem att upptäcka och utveckla sin begåvning! Det finns ett tiotal olika. De kan ha en språklig, matematisk -logisk, social eller någon av de andra. Den sociala begåvningen, att man är bra på relationer, är faktiskt den viktigaste för att man ska få ett lyckligt liv. Den förmågan har du stora möjligheter att utveckla i familjen.Hur dina barn klarar livets utmaningar beror också mycket på deras självkänsla. Den kan du stärka genom att uppmuntra dem att våga vara sig själva, att bry sig om andra, leva efter sina värderingar och se misslyckanden som inlärningstillfällen.

Se också till att dina barn att inte hämmas av våra stereotypa könsroller. Detta är inte det samma som att vi skapar könsneutrala barn som är osäkra på sin könsidentitet. Pojkar och flickor är olika, också ovanför halsen. Därför behöver vi också behandla dem olika. Nu menar jag inte att vi ska behandla barn som vi gjorde förr. Då, när pojkar skulle vara tuffa och inte gråta och flickor skulle vara tysta, söta och snälla. Vi ska i stället uppmuntra våra pojkar att mer sätta ord på sina känslor, att visa empati och lösa konflikter utan att slåss. Fler flickor behöver få en bättre självkänsla, lära sig att inte ha så höga krav på sig och våga ta risker och anta utmaningar.

Varje år drabbas nya barn av psykisk ohälsa eller hamnar i gängkriminalitet och missbruk. Om vi ska stoppa trenden räcker det inte att bara satsa skolan, BUP och socialtjänsten. Vi måste ge föräldrar mer stöd i föräldraskapet. Trygga och hållbara familjer är den viktigaste friskfaktorn. Det är fakta.


Fler artiklar för dig