Krönikor

Utan söndagsskola blir familjen ännu viktigare

Efter ett halvår utan kyrka har fyraåringen liksom glömt.

Efter ett halvår utan kyrka har fyraåringen liksom glömt bort att det där var en viktig del av deras familjeliv.

—   Linda Alexandersson

Mitt barn frågar aldrig efter kyrkan längre, säger en vän när vi pratas vid. Efter ett halvår utan söndagstimme har fyraåringen liksom glömt bort att det där med kyrkan var en viktig del av deras familjeliv. Så hur kan vi hjälpa våra barn att fortsätta få kunskap om och växa i den kristna tron också i denna märkliga tid?

Både som en tröst och en utmaning kan vi glädja oss åt att det kristna familjelivet är minst lika formativt för ett barn som livet i församlingen.

I rapporten Households of Faith (2019), utgiven i samarbete mellan Barna Groups och Lutheran Hour Ministries, har frågor ställts till aktivt kristna i alla åldrar om vad som präglade familjelivet under deras uppväxt. Utifrån undersökningen går det att utröna fyra delar i familjelivet som varit viktiga för att de skulle växa i tro.

För det första hade Bibelläsningen och bönen en central och naturlig plats i familjelivet. Säkert är vi många som ber aftonbön med våra barn, men till en sådan stund finns också mycket mer att hämta. I vår familj har vi bland annat tagit oss igenom Minecraftbibeln, bibelappen för barn, och kortlådorna "Gud och jag" och "Din tro, din väg, ditt liv" som ger en kort tanke för dagen, en bön och ett bibelord.

För det andra talade man om tron i hemmet. Som föräldrar behöver vi hjälpa barnen att koppla ihop frågor de ställer och situationer de hamnar i med den kristna tron. Klimatfrågor hänger ihop med skapelsen. Konfliktlösning hänger ihop med försoningen, och så vidare.

För det tredje vittnade deltagarna i undersökningen om att de upplevde att de vuxit upp i en trygg miljö där man kände sig älskad. Dessutom hade man haft roligt tillsammans som familj. Därför hade tron kommit att förknippas med glädje och kärlek. Det är lätt att föreställa sig motsatsen. Att bibelläsning och bön nästan skulle kunna bli kontraproduktivt om den förknippades med en kall och kärlekslös uppväxt. Så ha kul tillsammans! Spela spel, åk på utflykt, ät för mycket glass, kramas och hitta på upptåg.

Den sista punkten som lyftes fram var gästfrihet. Den är kanske svårast i just dessa coronatider, men låt oss återvända dit så fort det blir möjligt. Anledningen till att gästfrihet lyftes fram var upplevelsen av att vi har ett öppet hem där andra människor får plats och att vi är en familj som är till för fler än oss själva.

Viktiga komponenter för ett kristet familjeliv verkar alltså vara bibel och bön, samtal om tron, kärlek, bus och gästfrihet. När jag tänker på saken, låter det som ett vinnande koncept även för församlingen.

Läs mer Här kan barnen ta del av söndagsskolans budskap hemma

Fler artiklar för dig