Krönikor

Dags att tillsätta en kyrklig corona-kommission

Varje enskilt får är utsatt för miljoner vargar – bara några klick bort.

En kyrklig kommission behövs för att slå fast vad den här corona-tiden har inneburit för kyrkans identitet.

—   Jacob Rudenstrand

I juni utsåg regeringen landets coronakommission. Syftet är att utvärdera åtgärderna för att begränsa spridningen av covid-19. Kommissionen är välkommen, inte minst för att analysera effekterna på samhällskroppen. Men det kan även finnas skäl att tillsätta en utredning för Kristi kropp.

Frustrationen över att beskedet om 50-gränsen dröjde har varit förståelig och nu när kyrkorna ser över sin fortsatta verksamhet är det viktigt att ha med sig lärdomarna från pandemins påtvingade digitalisering.

Som min krönikekollega, prästen Judith Fagrell, tidigare har påtalat (19/8) har streamade gudstjänster riskerat att intensifiera producent-konsumentrelationen i landets kyrkor. I vår individualiserade och upplevelsecentrerade kultur finns redan en frestelse att se församlingens uppgift som att fylla mina behov – inte att forma mig som lärjunge. Vilka effekter blir det då av en skärmanpassad undervisning och tillbedjan, särskilt då några av landets större kyrkor har talat om gudstjänstdeltagare som "publik"? När det lokala församlingslivet har reducerats till en skärm är det dessutom lika långt till Sydney, Redding och New York som till den lokala församlingen. Att överlåtelsen har sviktat illustreras även av att givandet på många håll minskade.

I artikeln "Are Churches Losing the Battle to Form Christians?" på The Gospel Coalitions hemsida belyser författaren Brett McCracken utmaningarna som uppstått när församlingar måste konkurrera med sökmotorerna om formandet av lärjungar: "Vad kan den lokala församlingen erbjuda som en Googlesökning inte kan?" Det är något vi behöver tänka på. Om en församling främst ser sig som en förmedlare av innehåll – förkunnelse och lovsång – finns det alltid bättre förkunnelse och lovsång en sökning bort. Men församlingen är mycket mer än så. Visst kan man möta människor online, men då det kristna livet i ännu högre grad har förlagts till nätet riskerar många att skapa sina egna teologiska och politiska eko-kammare. Detta leder till att man isoleras från en sund församlingsmiljö.

McCracken påminner även om Paulus ord till församlingsledarna i Efesos om att skydda sin hjord från rovlystna vargar (Apg 20). Skillnaden är att nu är varje enskilt får är utsatt för miljoner vargar – bara några klick bort. Det är omöjligt för varje pastor att vara medveten om alla faror då sökaktiviteten sker i det fördolda och intensifierats under pandemin.

Många församlingar gläds nu över att återigen få mötas fysiskt, men hur många medlemmar som återvänder till gemenskapen är fortfarande en öppen fråga. En kyrklig kommission behöver därför slå fast vad den här tiden har inneburit för kyrkans identitet.

Läs mer Kristna ledare möter ministern: Kräver besked om fysiska gudstjänster i höst

Fler artiklar för dig