Krönikor

Tänk om det gudagivna står på vänt

Somligt kommer inte lyfta, annat tar fart och etablerar sig.

Det finns mycket negativt i dessa coronatider, men det finns samtidigt chans att saker som legat latent, kan komma loss och få testa vingarna.

—   Carl-Henric Jaktlund

Att bryta upp från invanda hjulspår är svårt, speciellt i etab­lerade sammanhang. Vanans makt är stor, nya saker tar ofta lång tid att implementera – om det alls är möjligt. Idéer och impulser, även de gudagivna, kan därför dröja innan de blir verklighet på grund av att allt det där andra – det välbeprövade och till synes fungerande – slukar tiden, energin och pengar­na. Därför riskerar saker att antingen skjutas upp länge eller begravas, alternativt till sist bli av, men då utifrån en församlingsplantering när någon eller några slutligen känner att man måste få pröva den där tanken som aldrig tycks bli av i det etablerade sammanhanget.

Men så kommer avbrottet, orsakat av ett virus, som gör att hjulspåren i princip är utraderade. Tankarna som legat i dvala tar sig upp till ytan och omsätts plötsligt snabbt i praktik, som när Niklas Piensoho i Filadelfia Stockholm kom till skott med att dra i gång online-gemenskap som komplement till den traditionella. En tio år gammal idé som blev verklighet på några veckor och redan samlat 150 personer. "Coronakrisen har gett oss knuffen", berättar Niklas Piensoho (Dagen 20/4).

Liknande sker i London. Tankar på att flytta Alpha – grundkursen i kristen tro – online har funnits där länge men pionjären och visionären Nicky Gumbel har tvekat och hållit emot. Grundkonceptet med matgemenskap, föredrag och samtalsgrupper har ju funkat så bra, varför inte bara låta det rulla på?

Men så tog det plötsligt stopp för en dryg månad sedan när Storbritannien införde några av världens kraftigaste restriktioner som i princip innebär att befolkningen är instängd i sina hem. Så om de omkring 900 deltagare som låg i startgroparna skulle få gå sin kurs fanns i nuläget inget annat alternativ än att förlägga Alpha till videochattrum.

Resultat: Mängder med deltagare och djupare samtal än någonsin. Enligt Nicky Gumbel, som varit samtalsledare i omkring 90 Alphakurser, har han aldrig varit med om något liknande. ”Det allvar man brukar nå till efter tre veckor fanns nu på direkten”. Förklaringen ligger, tror han, delvis förstås i det allvarliga världsläget men även i att människor känner sig tryggare och mer avslappnade när de deltar från sina egna hem. Så nu växer online-satsningen i Alpha utöver världen, däribland Sverige.

Det finns massvis med negativt i dessa coronatider, det känner vi till, men det finns samtidigt chans att saker som stått på vänt, som legat latent, kan komma loss och få testa vingarna. Somligt kommer inte lyfta, medan annat kommer ta fart och etablera sig antingen som ersättning eller komplement till det sedan tidigare existerande.

Släpp tankarna loss, det är vår.

Läs mer Solna pingst tog barnrytmiken ut på nätet

Fler artiklar för dig