Demokrati, öppenhet och transparens måste värnas i våra egna led.
— Linda Alexandersson
Demokratin är fortsatt på nedgång i världen och människors frihet och de mänskliga rättigheterna utmanas på många håll. Det visar den årliga rapport som det amerikanska forskningsinstitutet Freedom House nyligen släppt, om det demokratiska läget i världen.
Flera länder sticker ut i årets rapport. Benin är det land som fallit mest på den demokratiska skalan efter att valmyndigheter och domstolar omöjliggjorde för oppositionspartier att utmana i valet i april 2019. I både USA och Indien, som är de två största demokratierna i världen, finns mycket oroväckande tendenser. I USA har presidenten ställts inför riksrätt efter försök att påverka utgången av kommande val genom inblandning och utpressning av främmande makt. I Indien upprättades ett nytt medborgarregister som i ett svep förvandlade två miljoner invånare till statslösa, varav de flesta tillhör Indiens muslimska minoritet.
Förföljelse av religiösa minoriteter lyfts som mycket oroväckande i både Indien och Kina. I Kina sätts uigurer i interneringsläger och i Indien byggs nu liknande läger. Genom kyrkornas kontakter med kristna i dessa länder vet vi att klimatet hårdnar även för dem.
I en tid då gränser stängs och mänskliga rättigheter urholkas behöver vi som kyrkor i Sverige slå vakt om demokratin och människovärdet. Här har vi en lång och stark tradition att förvalta, både när det gäller vårt eget demokratiska arv och vår förmåga att påverka andra. Samtidigt kan vi ana en trend i Sverige där religion alltmer förknippas med antidemokratiska värden. Det märks bland annat i debatterna om religiösa friskolor och om ekonomiskt stöd till religiösa ungdomsorganisationer.
Kritiken har i lika stor utsträckning handlat om frågor som särbehandling och odemokratiska strukturer, som om religiös påverkan. Här vet vi att olika religiösa grupper och fraktioner har olika syn på demokrati och frihet. I Indien är det just nu hindunationalister som styr landet i en odemokratisk riktning och i muslimska länder ses teokrati som ideal framför demokrati. Men också i våra kristna sammanhang kan demokratin komma på skam om samfund upplevs alltför toppstyrda eller församlingar sluter sig och fastnar i sekteristiska tendenser.
Ska vi fortsätta vara en viktig röst i samhället på det här området, har vi inte råd med att fördomar besannas. Demokrati, öppenhet och transparens måste värnas i våra egna led. Det är också en av rapportmakarnas slutsatser. Demokrati börjar alltid med oss själva. Bara demokratiska länder och aktörer kan vara med och dra världen i en mer demokratisk riktning. Låt oss fortsätta det goda arbetet!