Krönikor

Carl-Henric Jaktlund: Himlen talar genom Lauren Daigle

Är hon evangelist eller profet? Kanske både och.

I november kommer hon till Sverige, nutidens största evangelist. Eller om det snarare är profet hon är, Lauren Daigle.

Talare i all ära, men även om de förmerar sina lyssnarskaror via moderna medier som podcasts eller Instagram kommer de rejält till korta gentemot en musikalisk artist som får brett genomslag. Amerikanska Lauren Daigle har i sanning fått det. I skrivande stund har hennes stora hit "You say" (vars glasklara text ställer denna världs/de inre rösterna mot hur Gud ser på en människa) spelats 123 926 700 gånger. Och då pratar vi enbart Spotify. Det ni, predikanter, det är bortom tävlan.

Men, säger någon, det är ju inte unika lyssnare, många har lyssnat upprepade tillfällen. Ja exakt, visst är det fantastiskt? Musik har den oslagbara möjligheten att verkligen kunna nå på djupet, riktigt marinera en människas sinne och inre. Runt om i världen går människor och lyssnar samt nynnar eller sjunger med för full hals om hur högt värderade de är i Guds blick. Jag vill tro att det gör något med en människa, och jag vill tro att Gud viskande försöker fylla i: "Det är sant, detta, det är sant".

Det är ett makalöst album som hon släppte förra året, Lauren Daigle, och som gör att turnén som följde liksom aldrig tar slut och för henne till Europa och Stockholm denna höst."’Look up child" blev dubbelt Grammybelönat men är bortom priser, det har uppenbart vuxit fram ur ett djupt möte med en Gud som berört och förvandlat.

Från skivans första spår, "Still rolling stones", om en Gud vars förmåga att förändra även de mest hopplösa situationer, till avslutande "Turn your eyes upon Jesus", med sin tydliga vägledning om vart en människa kan finna vägledning, är det en makalöst smittande kärleksförklaring till en Gud vars innerlighet och godhet Lauren bara inte kan låta bli att sjunga om.

Det är snart ett år sedan jag fick upp ögonen för skivan och jag lyssnar bara mer och mer för varje vecka, jag märker hur den på ett tämligen unikt sätt berör mitt hjärta och samtidigt skärper min blick kring vad som är viktigt. Och det är detta som skapar funderingen i mig kring om Lauren egentligen är evangelist eller profet. Mycket talar för att hon är evangelist med en gudagiven öppning att sjunga och nå fram brett med evangelium på ett varmt och samtidigt utmanade sätt. Men samtidigt känns hon profetisk och utmanande i just det gentemot den världsvida kyrka som hon är en del av och företräder.

Den klara tematiken på skivan är "lyft blicken och se vem som är er Far, ta emot och förvandla"’. Det är hälsningen till alla som lyssnar, men jag tycker mig också höra ett ’lyft blicken, bort från interna fruktlösa debatter, och se vilket viktigt uppdrag ni har att förkunna evangelium om Guds oändliga kärlek och godhet". En inbjudan till oss andra att vara med i världens viktigaste uppdrag, en möjlighet till ett nytt avstamp i en ny tid.

Läs mer | Lauren Daigle till Sverige i november

Läs även | Från missionsfältet till Grammysuccé för Lauren Daigle

Fler artiklar för dig