Krönikor

Linda Alexandersson: Göteborg tänker tokigt

Ingen ideell organisation kan förväntas bidra med allt.

Göteborgs stad vill försäkra sig om att de föreningar som får föreningsbidrag vilar på demokratisk grund och att de inte diskriminerar några grupper av barn och unga. Som ett led i detta drog man först in bidraget för alla organisationer med religiösa inslag i verksamheten. Efter protester beslöt man sig i stället för att göra ett antal stickprover på kristna föreningar och lovar att de organisationer vars verksamhet är fri från religiösa inslag kan få fortsatt bidrag.

Så låt oss hjälpa Göteborgs stad att tänka ett varv till runt detta med diskriminering. Att välja ut tre kristna föreningar för kontroll är inte stickprov. Att välja ut just kristna föreningar för särskilda kontroller skulle i stället kunna ses som diskriminerande. Så vida Göteborg inte tänker gå vidare med stickprover på andra föreningar utifrån andra diskrimineringsgrunder. I så fall kan jag bidra med några förslag.

Vi börjar med kön. I många idrottsklubbar delas barn och ungdomar upp i flick- och pojklag. Det innebär att en pojke kommer att nekas deltagande i ett flicklag. På samma sätt kommer flickor inte att få delta i killgruppen på fritidsgården och vice versa. Nästa omgång ”stickprover” bör därför tas på idrottsföreningar och fritidsgårdar.

Låt oss hjälpa Göteborgs stad att tänka ett varv till runt detta med diskriminering.

—   Linda Alexandersson

Vi fortsätter med ålder. I de flesta idrottsgrenar är barnen uppdelade i åldersgrupper. En pojke född -07 kan inte tävla tillsammans med pojkar födda -09. Det är därför inte säkert att man får spela med sin bästa kompis. Eller ännu värre, i vissa mindre föreningar kanske inte ens barn i alla årskurser kan erbjudas ett lag eftersom underlaget i en viss årskull är för tunt. Återigen, "stickproverna" här lämpar sig bäst på idrottsföreningar.

Vidare till etnisk tillhörighet. I den mån det finns etniska kulturföreningar med barn- och ungdomsverksamhet kommer barn med annan etnisk tillhörighet inte att känna sig välkomna där. De kommer inte att förstå språket och därför inte kunna hänga med i aktiviteterna. Ytterligare en grund för ett gäng ”stickprover”.

Eller så kanske man helt enkelt måste vända på resonemanget och tänka att Göteborgs stad är som minst diskriminerande om de ser till att det finns verksamhet för alla barn och ungdomar oavsett kön, könsöverskridande identitet eller uttryck, etnisk tillhörighet, religion eller annan trosuppfattning, funktionsnedsättning, sexuell läggning eller ålder.

Ingen organisation har rätt att utesluta deltagare från sin verksamhet, vilket de kristna organisationerna aldrig har gjort. Men ingen ideell organisation kan heller förväntas bidra med allt. Göteborgs viktigaste uppgift i arbetet mot diskriminering av barn och unga borde i stället vara att säkerställa att det i det totala utbudet finns något som passar alla. Till och med något för en scout som också är nyfiken på Jesus och söker en tro.

Fler artiklar för dig