Krönikor

Ta ditt ansvar – snälla gå och rösta!

Demokratin är i fara nu! Därför är den här valsöndagen viktigare än någonsin.

Demokratin är i fara nu! Den här valsöndagen är viktigare än någonsin.

—   Dogge Doggelito

På söndag är det val. Det är något som känns självklart för oss svenskar, men om vi tänker efter vet vi att det inte är så. Demokrati är ingen självklarhet. För människor från många andra länder är demokrati en dröm. En dröm som aldrig blir sann. Vi i Sverige måste påminna oss om vilken fantastisk möjlighet vi har, vi som bor i Sverige. Möjligheten att vara med och välja vår framtid. I dessa tider borde vi också påminna oss om, och skänka tacksamma tankar till alla dem som under historiens gång kämpat för att vi ska vara en demokrati.

Samtidigt måste vi vara medvetna och på vår vakt. För i dag måste demokratin försvaras. Varje dag. Mörka krafter, nationalism och egiosm gör allt vad de kan för att splittra landet. Människor bakom masker vill få oss att vara rädda för varandra. De vill få oss att se varandra som fiender. De vill få oss att hata varandra och vända oss emot varandra. Denna splittring i vår gemenskap gör att samhället slits sönder i fraktioner. Vår demokrati och samhälle byggdes upp av gemensamma krafter i samförstånd. Nu verkar det som om vi håller på att lämna den vägen. Men än finns det tid. Tid att hålla fast vid det goda. Tid att säga nej till det onda och vägra låta lura oss.

Kom ihåg en sak: Ingenting gott kan byggas på splittring och hat. Demokratin är i fara nu! Grövre åsikter normaliseras. Därför är den här valsöndagen viktigare än någonsin. Just den här veckan bör vi alla tänka igenom vårt val. Att gå och rösta på söndag är ett slag för det Sverige vi vill ha. Ett Sverige där du och jag engagerar oss. Där vi aktivt väljer att ta ställning.

Sverige har förmodligen världens bäst fungerande demokrati, men det är som sagt ingen självklarhet, och det är upp till oss att försvara den. Så låt inte ett späckat schema, lathet eller obeslutsamhet stoppa dig nu när det gäller. Alla röster har betydelse. Att inte rösta, eller att lämna blank röst är ett svek mot demokratin och de människor som har kämpat för det goda och rättvisa samhället. Det är nu vi väljer vår framtid. Låt den få bli ljus och fri och inte fördunklas av hat och splittring. Vi kan alla arbeta tillsammans för en positiv utveckling.

Fler artiklar för dig