Krönikor

Ljudtekniker måste ha församlingens mest otacksamma jobb

Vi har väl alla vänt oss mot ljudteknikern när det gått rundgång i lokalen? skriver Ann Jonsson.

1 av 2

Det började med en insändare och slutade med en "folkstorm". Ja, det är kanske lite att ta i, men frågan om ljudnivån i våra gudstjänster har engagerat. På Dagens facebooksida har många kommenterat och berättat om hur svårt de har att gå till kyrkan på grund av volymen.

Ljud är aldrig enkelt. Är det för lågt är det heller inte bra.

Att vara ljudtekniker på sin fritid måste vara det mest otacksamma jobb man kan ha i en församling. Vi har väl alla vänt oss mot ljudteknikern när det gått rundgång i lokalen? Eller suckat lite när micken inte funkat?

Läs också: Läsare vittnar om tinnitus efter lovsången

Häromdagen efterlyste jag i tidningen ljudtekniker som faktiskt får beröm – några hörde av sig.

En av dem var Andreas Nilsson som är aktiv i Frälsningsarmén. Det finns stora utmaningar, menar han.

- Med tanke på att gudstjänstlokaler finns till för att människor ska kunna samlas och höra om Gud i ord och ton förvånar det mig fortfarande att dessa lokaler byggs för att vara estetiska framför att ha rätt akustik. Jag har varit i kyrkolokaler som är byggda så att allt ljud försvinner eller inte kommer ut till åhörarna och jag har varit i lokaler med så mycket efterklang att rundgång nästan är omöjlig att undvika.

Läs också: ”Det finns skäl att inte gå i kyrkan - ljudvolymen”

Ingen kan vara en superduktig ljudtekniker från start. Man behöver träna.

Stötta dem som är villiga att försöka. Tänk på dem som någon som lär sig spela ett instrument - det låter inte alltid klockrent i början, men får de uppmuntran och bra tips så växer de och lär sig.

Fler artiklar för dig