Krönikor

Dogge Doggelito: Säg nej när det osar politikerförakt i lunchrummet!

Det blir alltmer riskfyllt att stå upp för demokratiska värderingar.

Demokrati är ingen självklarhet! Vi har haft rösträtt i ungefär hundra år och många människor i vår historia har kämpat för demokratin i vårt land. Vissa av de länder som i dag kallar sig demokratier är inte så demokratiska som man skulle kunna tro. I USA till exempel, är det endast cirka 55 procent av befolkningen som röstar. De som lider av vissa sjukdomar, så som epilepsi och psykisk ohälsa, eller de som har begått ett brott, får inte rösta alls. I Ryssland finns bara ett alternativ eller högst två att rösta på. Så kanske är Sverige ett utav världens bäst fungerande demokratier.

Vår demokrati är fantastisk, men den är i fara! Antidemokratiska rörelser breder ut sig i Europa och i vårt land. I Ungern har det sittande partiet ändrat valsystemet så att det gynnar det egna partiet. I Polen pågår en antidemokratisk utveckling och här hemma försöker man skrämma folkvalda med hot. Det blir alltmer riskfyllt att stå upp för demokratiska värderingar. Medierna eldar på med politikerförakt. Det skrämmer mig, för om det blir för svårt att vara folkvald, så kanske de folkvalda inte längre orkar med sitt viktiga uppdrag. Vem kommer vara beredd att offra tryggheten för sig själv och sin familj, för ett uppdrag som politiker? I en sådan värld välter demokratin.

Det är dags att börja nu. Våga säga stopp när det osar politikerförakt över samtalen i lunchrummet. Våga stå upp för våra folkvalda! Vi har ju valt dem själva. Än så länge är det så, att vi även kan välja bort dem om vi inte är nöjda med dem. Många av oss nöjer oss med att spy galla över "politikerna" och skyller på dem för de mesta som går snett i samhället, i stället för att ta ett personligt ansvar och se vad man själv kan göra. Som förälder tror jag också det är viktigt att tänka på hur man agerar inför sina barn. Prata med barnen om vad demokrati är. Visst hoppas man att skolorna tar det här ämnet på största allvar, men man får aldrig glömma att det är vi som föräldrar som är de närmaste förebilderna.

Så, börja i dag, ändra inställning! Min inställning är att de allra flesta politikerna gör ett utmärkt jobb, och de blir sällan uppskattade för det. Demokratin behöver försvaras. Den behöver dig.

Fler artiklar för dig