Krönikor

Carl-Olov Hultby: Eldsjälar gör alltid skillnad

Kyrkans tjänst på jorden är ett kärleksbevis till Jesus.

Inte vet jag om det är en vision jag har för kyrkan. Men jag har en dröm. En intensiv och uthållig dröm om det käraste Jesus har. Att kyrkan skulle få vara så vacker, attraktiv och betjänande som han har tänkt. Och att hon skulle få vara trogen och hängiven honom genom allt.

När Jesus själv presenterar idén om sin kyrka hör vi hans egen vision. Den börjar med kyrkan som andlig maktfaktor. Dödsrikets portar ska aldrig få makt över den (Matt 16:18). Starka ord! Och det är den svage Petrus som ska förverkliga visionen! Alltså är det inte med människors styrka som kyrkan ska segra i den andliga kampen, utan genom den auktoritet och smörjelse som vi får av den helige Ande.

Därför drömmer jag om en kristenhet som vågar vara frimodig både i bönen och i tjänandet. Samtidigt som vi är ödmjuka i insikten att det är hans kraft som väcker längtan hos människor och respekt i andevärlden. Inte vår duktighet.

Ja, att det till och med är i vår svaghet vi är starka.

I min dröm har inte kyrkan politisk eller ekonomisk makt. Och absolut inte vapenmakt! Den agerar utan världsliga muskler. Den har ett annat sorts inflytande. Om den har kvar sitt salt genomsyrar den samhället med andlighet och värderingar grundade i Guds kärlek.

Jesu vision fortsätter med nycklarna till himmelriket (Matt 16:19). Kyrkan får fullmakt att öppna dörrar för människor in till Guds befriande nåd. En tjänst som de första kristna tog på stort allvar. Noga med att inte slarva med synden, men fulla av nåd i behandlingen av kämpande människor. Som Jesus själv.

Därför drömmer jag om en evangeliserande kyrka som tar människors sökande på allvar. Som kämpar på deras sida mot det onda, och kan binda dessa krafter. Och som älskar att förlösa tron hos den längtande. Min dröm saknar smarta idéer om metoder och koncept för att detta ska bli verklighet. Däremot bärs den av en djup övertygelse att brinnande hjärtan är den viktigaste förutsättningen. En eldsjäl för Jesus gör alltid skillnad! Och Jesus kom till jorden för att tända denna eld. Han kommer att fortsätta att sätta människor i brand för Guds rike. Det är kyrkans räddning!

När Jesus slutligt lämnar över ansvaret till Simon Petrus beskriver han tydligt att församlingen ska leva i en varm relation med sin Herre. "Älskar du mig?" frågar han. Som Kristi brud, trolovad med Jesus, inbjuds kyrkan till en intim och känslig gemenskap med honom.

I min dröm sätter detta tonen på allt vad kyrkan gör. Hennes röst är innerlig. Hon lever i ständig förundran över att vara älskad. Och hennes tjänst på jorden är ett kärleksbevis till honom.

Jag kan ana att det inte alltid blir lätt att representera Jesus i framtiden. Men hans kyrka förblir honom trogen genom allt. Och, framför allt, han förblir trogen mot kyrkan. Det är visionens verkligt håll- bara grund!

Carl-Olov Hultby

Evangelist, Equmeniakyrkan

Dagens ledarsida har inbjudit en rad erfarna förkunnare från olika kristna sammanhang att dela sin vision om kyrkan. Det här är första delen.

Fler artiklar för dig