Krönikor

Jag tänder ett ljus för Roine

Han dog trots att han hade så mycket kvar att ge.

Alla helgons dag är en högtid som värmer mitt hjärta. Eftersom jag har mina rötter i både Sydamerika och i Sverige, firar jag på både svenskt och sydamerikanskt vis. Jag älskar att gå till kyrkogården, på kvällen, då hela kyrkogården är upplyst av lyktor och ljus. Eftersom jag har en hel del familj och vänner som är på andra sidan så har jag en hel del kyrkogårdar att besöka. Oavsett kyrkogård så finns det alltid mycket ljus och kärlek. Familjer och vänner möts upp för att lägga blommor, ljus, teckningar och gosedjur. För det mesta pratar vi om de goda tiderna så det blir en hel del skratt. Någon gång kommer det tårar men sen kommer jag på att alla de jag saknar är hos Gud. De ser mig och de ger mig kärlek, vägledning och visdom.

En av dem jag bär i mitt hjärta är min bästa kompis Roine, eller Killer som han kallades. Han dog alldeles för ung, 33 år gammal, av en överdos. Han dog trots att han hade så mycket kvar att ge. Roine var en sådan kompis som alltid ställde upp. Han lärde mig att ingenting är omöjligt. En dag berättade jag för honom att jag hittat en hund jag ville köpa, men att hunden fanns i Göteborg. Det var vinter och på radion varnade man för snöstorm...

– Vi åker, sa Roine. Vi åker nu.

Sen körde vi hela vägen till Göteborg tillsammans, genom snö och blåst. Jag fick med mig min älskade hund hem och den betydde så mycket för mig under 15 års tid.

En annan person som finns med mig är min mormor. Jag älskade henne så mycket. Hon var den som lärde mig att jobba hårt och att vara disciplinerad. Att man måste planera och inte bara ta en dag i sänder. Livet blir vad du gör det till brukade hon säga. Hårt arbete lönar sig alltid. Nu är hon borta. Men på Alla helgons dag finns hon med mig, mer än någonsin.

Från min sydamerikanska sida har jag fått andra traditioner. Vi firar Alla helgons dag genom att samla familj och vänner hemma. För att visa vår kärlek till dem som gått bort, tänder vi ljus vid deras porträtt. Det känns fint. Som att ha en gemensam fest för dem som är här och för dem på andra sidan. Energin­ och kärleken hemma hos mig är magisk den dagen.

I de stunderna är det som om alla människor blir påminda om hur lyckligt lottade vi människor är som får ha varandra här på jorden en liten stund till.

Vad vill man göra med den lilla stunden som är kvar? Älska allt du kan. Ta hand om din familj och dina vänner så mycket det bara går. Sprid kärleken nu!

Fler artiklar för dig