Krönikor

Hjälp en ung människa till ett jobb!

Många av de ungdomar jag möter, har aldrig läst en bok i hela sitt liv.

Jag älskar att prata med ungdomar. De är fyllda av känslor, åsikter, idéer och det jag gillar mest; framtidsdrömmar. I mitt kvarter bor ungdomar med mycket karisma och potential. Trots det har de svårt att komma in i arbetslivet. Men vad är det då som gör att de här ungdomarna har svårt för att komma in i arbetslivet? Som jag ser på det så har dessa ungdomar allt som krävs men saknar viktiga nycklar för att säkra ett jobb.

En av de viktigaste nycklarna till jobben är svenska språket. När jag växte upp hade jag en otrolig fördel jämfört med många av mina vänner. Jag växte upp med en svensk mamma och svensk mormor som båda var duktiga på det svenska språket. Deras kärlek för språk, litteratur och historia gjorde att jag även under mina stökigaste ungdomstider slukade böcker på löpande band.

Men många av de ungdomar jag möter, har aldrig läst en bok i hela sitt liv. När man inte kan språket, är det svårt att utrycka sig fullt ut. Vissa av dessa ungdomar klarar inte ens av högstadiet på grund av bristande kunskaper i svenska. Att gå ut nian med ofullständiga betyg är ett stort misslyckande som sätter sina spår tidigt i livet.

En annan viktig nyckel in till arbetslivet är kontakter. När min dotter skulle praktisera i åttan kunde hon välja och vraka bland en mängd alternativ eftersom jag har vänner som jobbar på spännande arbetsplatser. När hon sedan ska söka jobb på riktigt kommer hon så klart också att ha en mängd valmöjligheter. Något som inte är så självklart för alla de vänner som hon har i sin umgängeskrets.

En annan viktig nyckel är kunskap om processen, alltså hur man söker jobb, hur man skriver ett cv, vad en arbetsgivare uppskattar. När min dotter, som nu är 15 år, ska börja söka sommarjobb nästa år så har hon ett flertal personer som kommer att hjälpa, stötta och peppa henne, från start till mål. Men hur går det för dessa ungdomar som saknar den typen av resurser?

När jag föreläser för barn och ungdomar uppmuntrar jag dem att satsa på skolan och på det svenska språket. Sedan säger jag åt dem att sträcka ut handen till andra. På senare tid har det poppat upp många bra initiativ som stöttar våra barn och ungdomar ute i förorten. Eldsjälar som satsar på barn och ungdomar i våra svenska förorter för att hindra utanförskap. Jag vill med den här krönikan skicka extra mycket kärlek till Berättarministeriet och My Dream Now. Det ger mig hopp. Massor av kärlek till alla barn och ungdomar som vågar drömma. Massor av kärlek till er som tillägnar er tid till att engagera er i föreningar som stöttar barn och ungdomar som är i riskzonen för utanförskap.

Fler artiklar för dig