Krönikor

Avtal som gör oss till gisslan

Vi måste välja bort sanningen och ibland även medmänskligheten.

När Sverige erkände Palestina jublade islamister. När Sverige kritiserade Saudiarabien för landets kvinnosyn blev islamister rasande. Jag vill inte påstå att något av de svenska besluten var fel. De är också intressanta av andra anledningar.

Många har frågat sig varför Moderaterna, Socialdemokraterna, Centern, Vänsterpartiet och Miljöpartiet valde att inte rösta för ett erkännande av det pågående folkmordet i Irak och Syrien. Vad hade de att förlora? Och varför står de inte upp för de allra svagaste? USA och Europaparlamentet är bland de som har erkänt folkmordet. Att det pågår ett folkmord är inte att tvista om. Kristdemokraterna, Liberalerna och Sverigedemokraterna valde också att erkänna folkmordet.

Svenska regeringen fick efter att Margot Wallström gett sig på Saudiarabien offentligt åka dit och be om ursäkt, saudierna såg mycket allvarligt på kritiken och hotade med repressalier. Det kunde ha inneburit en katastrof för vårt lands ekonomi då vi har handelsavtal med saudierna och deras bundsförvanter.

Det är ingen hemlighet att de nyfunna vännerna Turkiet, Saudiarabien och Qatar stöttar islamister i Irak och Syrien. Dessa länders regimer kunde kanske ha upprörts över ett svenskt erkännande av folkmordet.

Om det här är en del av förklaringen till att man inte vågade erkänna det, är det en både skrämmande och cynisk sådan. Sverige står för mänskliga rättigheter men vill också sälja vapen och behålla andra import- och exportavtal.

Tre moderater, Hanif Bali, Finn Bengtsson och Niklas Wykman, valde att gå emot sitt parti och rösta för ett erkännande. Både Bali och Wykman har nu blivit petade från förtroendeplatser. De hävdar att det finns ett samband.

De valde att rösta för sanningen, erkänna ett folkmord och försöka bidra till att stoppa det. Blev de straffade för det? Eller finns det andra orsaker som förklarar partiledningens agerande? Både Bali och Wykman har varit i hetluften vad gäller Moderaternas ledning tidigare.

Jag ser fram emot avslöjandet om varför moderaternas riksdagsgrupp tvingades peta sin expert på integrationsfrågor, Hanif Bali. Det kommer säkert också sippra ut varför de valde att inte erkänna folkmordet, kanske för att man var rädd för kontakter med Saudiarabien när man kommer till makten?

I sin senaste krönika i Svenska Dagbladet beskriver Jenny Nordberg situationen mellan Turkiet och EU som ett gisslandrama. Om vi inte betalar Erdogan tillräckligt kommer han att inte att ta hand om flyktingarna som han har lovat.

Det är det som är så hemskt med våra handelsavtal med diktaturer, vi blir gisslan och måste välja bort sanningen och ibland även medmänskligheten.

Fler artiklar för dig