Krönikor

Fyrtio år och i behov av hjälp

Du kan inte enbart­ förlita dig på dig själv.

Att vara fyrtio plus har sina fördelar och nackdelar. Fördelarna är att jag vet vad jag vill och vad jag gillar. Det betyder också att jag sällan gör sådant jag inte gillar. Livet är mer enligt mina regler helt enkelt. Nackdelen är det här med att ändra vanor.

Ni som hunnit passera trettio förstår vad jag menar. Man har levt på ett visst sätt i så många år, med invanda tankar, känslor och rutiner och då blir det extra kämpigt att ändra sig. När jag var yngre hade jag lätt för förändringar. Jag tyckte det var kul. Jag kommer ihåg när jag fick mitt första barn. Inom loppet av några månader hade jag en sambo, ett radhus, ny bil och bytte blöjor dagligen. Och jag skrattade mig igenom alla dessa förändringar. Om jag skulle genomgå samma förändring idag, skulle jag behöva en personlig terapeut som guidade mig igenom alla förändringar.

Just nu så har jag bestämt mig för att ta hand om min hälsa. Något som jag aldrig har prioriterat under hela mitt liv. För att klara av alla förändringar som måste till har jag skaffat mig en personlig tränare. Min personliga tränare förklarar hur maten påverkar min kropp och ringer mig varje dag för att kolla att jag följer mitt träningsschema. Han skäller på mig och peppar mig, allt för att jag ska klara mig igenom alla förändringar. Sedan har jag så klart familj och vänner som gläds åt alla mina framsteg.

Helt logiskt verkar det ju inte så avancerat att äta rätt och träna, men faktiskt, efter en viss ålder säger forskarna att vår hjärna till största delen går på autopilot vilket gör att förändringar är svåra att få till. Och även fast vi bestämmer oss för att vi vill få till en förändring så kommer vår kropp att skicka signaler till hjärnan om att förändring är obehagligt och att det är bättre att börja imorgon.

Jag som sällan tar hjälp av andra, förutom Gud, var väldigt tveksam till att ha en personlig tränare. Precis som jag alltid varit skeptisk till livscoacher och psykologer. Men jag måste säga att det är värt vartenda öre att investera i en person som ska hjälpa dig och stötta dig igenom en förändring. Det är inte smart att tro att man fixar det själv. Det smarta är att ta hjälp. Om du inte har råd med en personlig tränare, kanske du har en kompis som kan hjälpa dig. För vissa förändringar är så viktiga att du inte enbart kan förlita dig på dig själv. Du behöver någon person som finns där och stöttar.

Precis som Gud finns där för dig genom livskrisen så behöver du personer runtomkring dig som backar upp dig så att du kan ta det där nya klivet i livet. Ensam är inte stark.

Läs fler artiklar av Dogge Doggelito

Fler artiklar för dig