Krönikor

En ny hjälte i en mörk värld

Hon har räddat Eymens­ liv, och många fler.

Hon låtsades vara muslim – tog på sig slöjan, lärde sig allt annat som krävdes, att be, att tvätta sig rätt. Hon hade ett mål: Att rädda liv, kristna och muslimska. Hon kunde ha flytt eller gömt sig, men hon bestämde sig för motsatsen och arbetade som sjuksköterska i ett av sjukhusen som terroristerna hade tagit över i syriska Aleppo. Varje dag kom hon i kontakt med skadade som behövde räddas.

På ett fik i Södertälje träffade jag en kille som vi kan kalla för Eymen, en ung assyrisk/syriansk man, som hon hade räddat.

Eymen berättade att han hamnat på det sjukhuset utan att islamisterna visste att han var kristen. Han var på väg till Turkiet, hade betalat en smugglare och var tvungen att gå igenom islamisternas fäste i Aleppo för att komma ut ur staden. Men han kom inte långt. I en stadsdel som var ockuperad av islamister hade en av regimens raketer träffat honom. Islamisterna tog honom till sjukhuset som de tagit över med våld. För många av oss är det känt som det sjukhus där islamister har dödat två läkare (en av dem var min svägerskas kusin) samt flera sjuksköterskor och patienter för att de var kristna.

Islamisterna, ovetandes om att han var kristen­, bar honom till sjukhuset. När han vaknade till stod en sköterska lutad över honom. Han trodde att hans hjärta skulle stanna. Eyman kände igen henne, trodde att hon hade konverterat till islam och skulle avslöja att han inte var muslim. Men hon viskade i hans öra att han inte skulle vara rädd.

Nio dagar senare, när han var kapabel att gå, hjälpte hon ut honom från sjukhuset. Hon räddade hans liv. Men han var inte den enda, hon har räddat många fler.

Den dag som jag skriver detta, den 27 mars 2016, är Aleppo och sjukhuset befriat. Jag ringde en avlägsen släkting och frågade henne om hon kände till sjuksköterskan. Är hon i livet?

Min släkting sa att hon trodde att sjuksköterskan var död och att hon inte kände till hennes hjältedåd. Jag fick ett nummer till en av sjuksköterskans släktingar, men inte heller han visste om hon levde.

Jag gav mig inte, detta var en Irena Sendler-story. För 13 år sedan berättade Piotr Zettinger för mig om en kristen kvinna som hade räddat över 2 000 judiska barn från gaskamrarna, han var ett av dem. Irena Sendler var nästan helt okänd. Jag tog med mig min vän Leo Kantor, också en överlevare från Förintelsen, och flög till Warszawa. Hon bodde på ett ålderdomshem, som inte hade pengar till värme, så det hände att hon frös. Mitt reportage om henne översattes och publicerades i flera länder. Hon blev därefter bland annat nominerad till Nobels fredspris. Irena Sendler var också sjuksköterska.

Nu är sjuksköterskan i Syrien min nya hjälte. Hon avslöjades för några månader sedan. Det sägs att hon bar ett barn på ryggen när terroristerna insåg att hon inte var en av dem och sköt mot henne. Ryktena säger att hon lever och befinner sig i Turkiet. Hennes historia måste berättas, jag hoppas hitta henne snart.

Fler artiklar för dig