Krönikor

Ibland sprängs rätt gräns

Är det inte bara ett pojkboksäventyr?

Det senaste året har jag lärt mig mycket om flyg, eftersom jag arbetar med en bok om att flyga. Inte minst har jag fått nya kunskaper om flyg och miljö. Trafikflyget tillhör de stora hoten mot klimatet på vår planet, men i framtiden kan det bli annorlunda.

Experimentflygplanet Solar Impulse II färdas tyst som ett segelflygplan medan solcellerna på vingarna lagrar solljusenergi. ”Ju mer du flyger”, säger en av piloterna, ”desto mer energi får du. ”Solar Impulse har flugit non-stop över Stilla havet. Det innebar världsrekord i soloflygning, helt utan bränsle.

Samtidigt på annat håll knyts segelflyg och rymdflyg samman i projektet Perlan. Perlan ska flyga på mer än tjugosjutusen meters höjd, på randen till rymden, och utforska de väldiga stratosfäriska bergsvågor som där uppe påverkar klimatet.

I temperaturer på minus sjuttio grader kommer detta rymdskepp med segelflygplansvingar att bäras genom luftlager vars täthet bara är tre procent av atmosfären vid jordytan. Omständigheterna påminner om dem på Mars.

Det låter som Tintinäventyr för att rädda planeten, som extremsport snarare än en logistisk lösning för massorna. Finns det verkligen någon framtid i detta? Är det inte bara ett pojkboksäventyr?

Nej. Bröderna Wrights första lufttur med en motordriven flygmaskin 1903 skulle få plats i kabinen på dagens största passagerarplan. Om ytterligare hundra år kommer sol- och eldrift att ha revolutionerat flyget.

Eltrafikflyg är realistiskt inom överskådlig tid. Stora eldrivna trafikflygplan kan finnas inom tjugo år. Med ett genombrott i batteritekniken och starkare miljöpolitiskt tryck kan det gå snabbare. I framtiden får vi kanske se eldrivna trafikflygplan som byter batteripaket till nya solcellsladdade vid mellanlandningar med ungefär samma intervall som de tankar i dag. Då har vi ett helt soldrivet flyg.

Förmågan till gränssprängning är mänsklighetens förbannelse och välsignelse. Den föröder planeten, men ibland, som med Solar Impulse och Perlan, sprängs rätt gräns.

Solar Impulse-piloterna seriekopplar sitt experimentflyg och sin miljöaktivism med andlig medvetenhet. Kan deras engagemang kallas "vänsterpolitiskt"? Knappast. Solar Impulse-piloterna vill inte ha revolution. Solar Impulse är deras privata affärsprojekt och de samarbetar med storföretag som ABB.

Ingen fråga i dag är så opolitisk, eller om man så vill tvärpolitisk, som miljöfrågan. Att som människa ta ansvar för hela skapelsen ålades oss redan i Första Mosebok. Kyrkor och samfund som kämpar för miljön står på stabil teologisk grund.

Fler artiklar för dig