Krönikor

Jag tröttnade på att fly bråket

Jag har inte alltid fått det jag vill ha men jag har fått det jag har behövt.

Varje kris som jag genomgått i mitt liv har fört mig ett steg närmare Gud. En av mina starkaste minnen med Gud är från det att jag var åtta år. Jag satt i mitt sovrum och lyssnade på när min mamma och hennes nya pojkvän bråkade i köket. Jag hade hört dem bråka så många gånger förut och min hjärna visste precis vad den behövde göra. Hjärnan stängde av hörseln, synen och förmågan av att uppfatta tid och rum. Hjärnan förflyttade alla mina sinnen till ett vakuum där ingen kunde nå mig. Så fort min hjärna uppfattade att det var tryggt att komma tillbaka vaknade jag till.

Men en dag så tröttnade jag på att fly. Det var en röst som sa att jag inte behövde lida längre. Rent instinktivt satte jag mig vid min sängkant och tittade intensivt på Jesu vänliga ansikte, på en bild jag fått av min mormor. Jag fick ur mig en endaste mening.

– Hjälp mig, få det att sluta.

Det var en önskan direkt från mitt hjärta till Gud. Orden hade en sådan kraft att jag kände dess klang i varenda cell i min kropp. Det konstigaste var att jag trots att båda mina föräldrar var ateister och präntat in i mitt huvud att det minsann inte finns någon mystisk Gud som kan hjälpa oss i nöd eller kan utföra mirakel, visste jag att min bön skulle bli hörd. Och det dröjde inte länge innan det hände. Min bön blev hörd. Sedan dess har jag alltid bett Gud om hjälp och stöd. Jag har inte alltid fått det jag vill ha men jag har fått det jag har behövt.

Därför blir jag alltid lika förvånad när andra människor går igenom kriser på egen hand. Varför, när du kan be Gud om stöd, råd, avlastning, energi, resurser, nya idéer och lösningar? Varför gå igenom kriser ensam när det finns en högre intelligens som älskar dig och vill hjälpa dig?

Men Gud respekterar din fria vilja. Gud må vara allsmäktig men han kommer aldrig att kliva över din fria vilja. Och vill du stå ensam i ett hörn med dina problem år efter år så är det ditt val. Tills du en dag inte står ut lägre och ber om hjälp. Ibland undrar vi varför det tar så lång tid för Gud att hjälpa oss. Men kanske har vi inte ens bett honom om hans hjälp? På riktigt.

Ändå fixar inte Gud alla problem på en gång. Död, krig och våld verkar vara sådant vi får leva med i vår värld. Däremot kan Gud ge dig tröst och lärdomar och insikt i vad du kan göra när du står i krisens orkan­ av lidande. Med Gud vid din sida, vid varje kris, kan du ta dig ur orkanen av lidande och gå direkt­ till lärdom.

Allt du behöver göra är att sträcka ut din hand till Gud. Gör det i dag.

Fler artiklar för dig