Krönikor

Vänskapens lov

När sjuksköterskan frågade om han skulle ringa någon sa jag nej.

Jag svimmade i min matbutik i höstas. Kvicknade till med ansiktet obehagligt nära skvallertidningsståndet, fick bäras på bår genom köpcentret och åka ambulans till akuten.

När sjuksköterskan frågade om han skulle ringa någon sa jag nej. För jag har ingen partner som väntar där hemma, mina föräldrar bor 50 mil norrut och mina bröder 60 mil söderut.

Eftersom det visade sig att jag svimmade på grund av ett överlag hälsosamt lågt blodtryck, funderade jag dagen efter mest på varför jag inte ringde någon av mina vänner. Kom fram till att det dels berodde på suddigheten i tankarna efter att ha svimmat, men också på att en vänskapsrelation av sig själv inte har något tydligt ”kontrakt”.

Hade jag haft en partner eller min familj nära hade jag vetat att det i en sån fungerande relation ingår att hänga på akuten med mig, men eftersom jag aldrig hade pratat om såna akutsituationer med mina vänner blev jag plötsligt lite osäker. Nu har jag dock gjort en akutsituations-deal med tre vänner (som såklart tyckte att det var självklart att jag skulle ringa dem och lite stötta undrade varför jag inte hade gjort det den här gången).

Vi har troligtvis många fler vänner än romantiska partners och gifter oss allt senare (om vi någonsin gör det). Men trots att våra vänner därför länge och ofta är våra primära relationer finns det många fler låtar, filmer och böcker där den romantiska kärleken liksom trumfar allt annat.

Även i kyrkan talas det ofta om äktenskapet som ett mål i sig själv. Märkligt kan jag tycka, speciellt i en miljö där alla är bröder och systrar och med bibelberättelser­ som den om Jonathan och David­ ”Jag sörjer dig, min broder Jonatan, du var mig mycket kär, din kärlek mer för mig än kvinnors”.

Och om Noomi och Rut ”Dit du går, går också jag, och där du stannar, stannar jag. Ditt folk är mitt folk, och din Gud är min Gud. Där du dör, vill jag dö, och där vill jag bli begraven. Herren må göra vad som helst – endast döden skall skilja oss åt.”

Att bli kär och leva i en romantisk relation kan såklart vara fantastiskt, och inget jag vill förminska. Men vänskap är inget mindre. Författaren Hanya Yanagiharas lär ha sagt: "Friendship is the most underrated relationship in our lives … It remains the one relation not bound by law, blood, or money — but an unspoken agreement of love."

Så sjung vänskapens lov med mig: diskutera med dina vänner vad ni vill och kan ge varandra i olika situationer i livet (vem är du för mina barn, kan jag ringa dig mitt i natten, vad gör vi om du blir sjuk, hur hittar vi kvalitetstid där vår relation får utvecklas), kom överens om att vara varandras akut-personer och inte minst – berätta att ni älskar varandra.

Fler artiklar för dig