Krönikor

Sanningen är en annan

Det pågår ett folkmord på kristna, yezider och andra minoriteter­.

Så här sa Migrationsverkets operative chef Mikael Ribbenvik i en intervju med SVT: "Vad vi vet i de här tre händelserna så har religion eller etnicitet inte legat bakom". Det han svarar på är om tre mord på asylboenden har etniska eller religiösa orsaker.

Jag vet inte om Ribbenvik talar sanning, det jag vet är att kristna, ateister och moderata muslimer dagligen är utsatta för trakasserier och en del fall för direkta mordhot. Vi vet också att den unga kvinna som dödades på ett HVB-hem var kristen och mannen som dödade henne, och som hade ljugit om sin ålder, var radikal muslim.

SVT ställde även denna fråga: ”Det finns de som menar att konflikter kan uppstå på grund av att olika grupper placeras tillsammans, grupper som kanske är i konflikt i sina hemländer. Det finns de som menar att man borde placera asylsökande mer separerat. Kan det vara så att ni borde analysera mer individuellt och placera utifrån sådana aspekter?”

Jag vill upplysa SVT om att det pågår ett folkmord på kristna, yezidier och andra minoriteter i Syrien och Irak, något som till exempel Europaparlamentet har ställt utom alla tvivel. Assyrier/kaldéer/syrianer, armenier och yezidier är inte i konflikt med någon annan grupp, de är utsatta för ett utrotningsförsök.

SVT:s fråga osar en konstig försiktighet, man vill inte stöta sig med några grupper alls, det kan vara förståeligt men det är samtidigt att inte ta ställning för de svagaste och mest utsatta.

Ribbenvik säger dessutom inte hela sanningen om verkets samarbete med polisen. Han vill få det att framstå som att de båda myndigheterna har ett bra samarbete.

Polisen har själva gått ut och larmat om att de inte har tillräckligt uppbyggt samarbete med Migrationsverket.

Polischefer har till mig och många andra läckt information om kaoset på myndigheten med för få poliser, för lite resurser, för att kunna bemästra brottslighet knuten till asylsökande.

De flesta känner väl dessutom numera till Resurskod 291. SvD har avslöjat att sedan oktober 2015 har tusentals incidenteter knutna till asylboenden registreras hos polisen, allt från misshandel, bråk, självmordsförsök till bombhot. Resurskod 291 är hemligstämplat.

Samtidigt har anställda på verkets anläggningar larmat om att de inte ens kommer fram till polisen vid till exempel slagsmål och hot om mord. Inte nog med det så flydde polisen själva från ett boende när de möttes av en arg mobb.

Jag har i flera månader nu skrivit om situationen på våra boenden. Konklusionen är att ett boende för kristna och andra är ett nödvändigt måste. Men Migrationsverket säger resolut nej. Svenska kyrkan och Sveriges kristna råd vill inte heller hjälpa till. Svenska evangeliska alliansen har börjat en insamling.

Vad säger ni andra, till exempel katolska och ortodoxa kyrkor?

Fler artiklar för dig