Krönikor

Ge Jesu följare upprättelse

Ska världen ännu en gång vänta med att kalla slakten av ett folk för ett folkmord till tio år efter själva händelsen?

"So this is Christmas" ljuder ur högtalarna på h­otellobbyn där jag väntar på att bli hämtad för att besöka vår armeniska systerorganisation i USA. Julgranen i plast försöker inte ens låtsas att den är fejk, tvärtom är den enorm med alldeles för mycket pynt. Om några veckor firar många kristna över hela världen Jesu födelse. Kristna amerikaner älskar att göra det överdådigt.

Vi i A Demand For Action är i Washington för att övertala USA:s president att erkänna oförrätterna mot kristna i Syrien och Irak som folkmord. Jag är ju ingen folkmordskonventionsexpert men mina kolleger och jag har talat med sådana och det råder ingen tvekan om att det är ett folkmord. Den etnoreligiösa rensningen mor assyrier/syrianer/kaldéer, armenier och andra kristna eller ickemuslimska minoriteter handlar om försök till utrotning.

Det har läckt till oss att Obama­administrationen kan komma att e­rkänna att massmorden, -kidnappningar och -våldtäkter mot yezidier är folkmord. Det är bra, ett sorts ljus i all mörker. Men detsamma måste gälla för kristna.

”Amerikaner vill inte bli anklagade för att vara korsfarare” är en förklaring jag får när jag undrar varför det inte är så. ”Att erkänna folkmord på kristna är att ta parti med kristna mot muslimer”.

I förra veckan bjöd Europaparlamentarikern Lars Adaktusson mig till ett seminarium. "Svenskar vill inte ha det så, det blir för invecklat, muslimer ska vara offer och kristna förövare, inte tvärtom" svarade han på publikens fråga om varför Sverige inte e­rkänner folkmordet på kristna.

Mina tårar föll. Politik. Så vidrigt. Människoliv, mindre värda. Mitt historiska arv är förstört av terrorister, Nemrud och Ashur i Irak och Palmyra i S­yrien. Sprängda i luften. Hundratalet kyrkor i Irak är förstörda, åtminstone lika många i Syrien, många gånger medan det pågick gudstjänster i dem. Många är omvandlade till moskéer.

Den 30 oktober 2010 gick al-Qaida in och slaktade församlingsmedlemmar i en kyrka i Bagdad, de flesta ungdomar och barn. Terroristerna skrek ut sina hatverser mot kristna och mejade sedan ned så många som möjligt.

De har uttryckt att de ska utrota vårt modersmål, Jesu modersmål. Vår kultur byggd på kristna värderingar är helt borta i områden som de har övertagit. De har slaktat våra präster, nunnor, munkar och b­iskopar. De har kidnappat tusentals av oss och de har förslavat många fler.

Ska världen ännu en gång vänta med att kalla slakten av ett folk för ett folkmord till tio år efter själva händelsen?

Jag är som sagt ingen expert, men Margot Wallström kanske känner någon som kan övertala mig om att jag har fel. Om inte måste Sverige och alla andra medlemsstater i FN genast kalla slakten av kristna för vad den är, ett folkmord, och sätta stopp för den. Detta gäller självklart också Obama. Snart är julen här, ge Jesu följare upprättelse.

Fler artiklar för dig