Krönikor

Folkmordet upprepar sig

De skriker ut sitt hat mot oss.

De ser ut som de flesta andra åhörare i hörsalen på universitetet i Paderborn. Tre modernt klädda och slätrakade män. Plötsligt ställer de sig upp och skriker ut sitt hat mot oss. De påstår att vi förfalskar historien att folkmordet på kristna under 1915 a­ldrig har inträffat. Och att vi även förfalskat fakta om folkmord på kristna och yazidier de senaste åren. Att vi överdriver och ljuger. De tvingas lämna salen. Några av yazidierna som flytt till Tyskland skakar av rädsla.

Dagen innan träffade jag den syrisk-ortodoxe b­iskopen Nicodemos Sharaf Davut i klostret Mor Jakob Sarug i Warburg.

”Vi sa till världen att skydda oss är att skydda världen, men ingen ville lyssna. Att tvinga tillbaka terroristerna från Ninveslätten i norra Irak, där över 160 000 kristna flydde på en dag, vore att signalera att omvärlden inte går med på att de förföljer och slaktar ostört.”

Han poängterar att islamismens framfart började långt före IS. 800 000 kristna hade redan lämnat Irak före invasionen av Mosul sommaren 2014 medan omvärlden tyst tittat på.

”Barn spelar fotboll med avhuggna huvuden. Jag har sett så mycket. En gång stoppade al-Qaida alla bilar vid en stor vägkorsning. De drog ut män från bilar och skrek att männen var förrädare som hade jobbat åt amerikanerna. Sedan skar de huvudena av dem, det var för fem år sedan. Jag var livrädd för att de skulle stoppa även min bil.”

Jag vill veta mer om hans sista timmar innan han lämnade Mosul förra sommaren.

”Jag ville inte vara den siste biskopen som lämnade staden, jag drog ut på det. Om jag flydde skulle andra kristna göra likadant och Mosul skulle tömma­s på oss. Jag var i S:t Afrems katedral och hörde bomberna falla men envisades med att stann­a. En hög officer från armén ringde mig och sade att det var allvar, att IS skulle lyckas invadera staden och döda alla kristna och att de inte skulle kunna skydda oss.”

Nu är kyrkan han brukade be i, en av världens äldsta, en moské med namnet "Jameh al-Mujaheddin", jihadisternas moské.

Fader Shamoun Demir skjutsade mig till klostret. Han är född i Turkiet. Han påminde mig om föreläsningen dagen innan, om vad den turkiska människoaktivisten Zeynep Tozdoman hade sagt om att kristna än i dag beskrivs som förrädare och fiender i turkiska historieböcker.

”En hel stat radikaliseras, en hel värld. Här i Europa tror man att det handlar om samhällsklasser och utanförskap, det är fel, det är ideologiskt. Det är en ideologi som radikaliserar människor världen över. Vi flydde från förföljelse av kristna i Turkiet och vad händer nu i Europa? Se Paris” sade fader Shamoun.

För att förstå det som händer i världen i dag måste vi våga diskutera etniska, religiösa, politiska och historiska motsättningar. Irak, Syrien och Turkiet - folkmordet upprepar sig. Hundra år som känns som i går, som känns som i dag och som nu landat i våra europeiska knän och i våra universitet.

Fler artiklar för dig