Krönikor

Lära känna Jesu röst

Hur ska man hitta rätt bland alla dessa röster?

Mycket ska man höra innan öronen trillar av sägs det. Och ibland kan man nästan känna sig förvånad över att öronen fortfarande sitter kvar med tanke på alla röster som omger oss. Jag tänker inte minst på sociala medier där vi kan följa alla möjliga personer och deras åsikter om hur man bör leva och tänka. Många av oss avslutar dagen med att surfa på mobilen. Något som forskare menar gör att det blir svårare att somna. Inte sällan är det just på kvällarna, när vi tagit in alla dessa flöden av röster, som de stora frågorna kommer smygande. Hur ska man egentligen leva sitt liv? Hur ska man hitta rätt bland alla dessa röster?

Söndagens tema är den gode herden. Från psalm 23 vet vi att den gode herden leder sina får på de rätta vägarna. Ändå kan det vara lätt att tänka, är det verkligen möjligt att Jesus skulle bry sig om mig och mitt lilla liv i denna stora värld? Men dagens text säger att det är just så. När man ser en skock får är det lätt att tycka att alla ser likadana ut. Lite som man tänkte om alla vithåriga tanter med krulligt hår när man var barn. Men i texten står det att herden ropar på sina får med deras namn. Han känner dem var och en.

Vilka är då fåren i texten? Jo det är de som känner igen hans röst och följer honom. Och det här med röster är intressant. För ett halvår sedan fick jag en liten son. När han just fötts skrek han för full hals. Men så fort barnmorskan höll fram honom vid mitt ansikte och jag pratade med honom tystnade han direkt. Min röst var det enda han kände igen i den nya tillvaron. Min röst gjorde honom trygg, Och egentligen är det inte så konstigt. Han hade ju levt hela sitt liv nära mig.

Hur lär då vi känna Jesu röst? Jo det handlar just om detta, att leva sitt liv i hans närhet. Om morgnarna brukar jag ofta börja med en bön där jag bjuder in honom i min dag. På ett sätt kan man kanske tänka att den bönen är onödig. Det förändrar ju inte hans närvaro. Han är ständigt hos mig. Men i bönen blir också jag närvarande hos honom. Plötsligt öppnar jag mig för en våglängd som gör att jag kan förnimma hans röst i dagens händelser.

Det är svårt att beskriva en röst, men ofta kan man avgöra just på rösten om någon är ens vän eller inte. Och Jesus varnar faktiskt i texten för att det finns tjuvar och rövare som vill skada fåren. Därför är det viktigt att fråga sig, när man tycker sig höra hans röst eller när någon annan talar i hans namn; känner jag igen Jesu sinnelag i det som sägs? Tjuvens motiv är själviska men Jesus har kommit för människans skull, för att vi ska ha liv och liv i överflöd.

I en tid när många röster vill ha vår uppmärksamhet finns det en Röst som kallar oss till sig och som vill leda oss på rätta vägar genom livet. Så när funderingarna håller dig vaken och du har svår att somna. Räkna inte får. Prata, med fåraherden.

Fler artiklar för dig