Krönikor

Inger Alestig: Skakande om kvinnor i Iran

Tack vare Nahid Persson får vi se en bit av världen vi annars inte hade fått se.

Hon är värd hälften så mycket som en man. Hennes vittnesmål är hälften så tungt. Hon får sitta längst bak i bussen och ska helst inte röra sig fritt i samhället. Apartheid? Ja, apartheid grundat på kön. Så ser den verklighet ut som kvinnorna i Iran lever i.

I filmen "Prostitution bakom slöjan" (SVT2 söndag kväll) gav oss filmaren Nahid Persson en bild av det dagliga livet för några kvinnor i Iran. Filmen har tidigare visats på bio, men i söndags kväll fick tv-tittarna förmånen att se denna intressanta dokumentär. Nahid Persson kom från Iran till Sverige som 17-åring. Hon har bland annat också gjort den uppmärksammade filmen "Drottningen och jag".

I söndagens film mötte vi två kvinnor, Fariba och Mina, som efter att deras män hamnat i fängelse blivit prostituerade. Prostitution är olaglig i Iran, liksom droger. Ändå flödar både drogerna och sexhandeln. Kvinnorna som säljer sex kan knappast visa upp nakna ben och korta kjolar vid vägkanten – de måste ju bära slöja. En sorglig bild stannar på min näthinna. En av kvinnorna vi möter står vid vägkanten, draperad i slöjor, med sitt lilla barn vid handen. En bil stannar, och mannen kräver att hon går ner i pris för att ett barn finns med.

En av kvinnorna Nahid Persson intervjuar berättar också att polisen är inblandad i handeln. Att de gärna själva köper sex – men först läser de ur Koranen.

Allt detta är förstås djupt upprörande. Än mer upprörande är kanske att prostitutionen för många ensamstående kvinnor och ensamma mammor är det enda sättet att försörja sig. Alternativet är ofta en annan form av prostitution, nämligen att ingå så kallat sighe, det vill säga bli andra, tredje eller fjärde fru till en man. En slags skenäktenskap, som kan vara bara i en dag. I filmen får vi vara med när ett sighe-äktenskap ingås. En sextiofemårig man tar med sig en 17-årig flicka till en mulla. Sedan börjar köpslåendet. Hur länge vill hon vara hans extrafru? En dag, en månad, ett halvår? Och vad ska hon ha för det? Summor diskuteras fram och tillbaka. Till slut kommer man överens. Mullan stadfäster det hela och välsignar äktenskapet. Pengar lämnas över. Efteråt bestämmer mannen över flickan i allt. Om hon får gå ut eller inte, vilka hon får träffa, hur hon ska klä sig, hur hon ska uppföra sig.

Tack vare Nahid Persson får vi se en bit av världen vi annars inte hade fått se. Filmen är modigt gjord, eftersom filmandet inte alltid ses med blida ögon. "Prostitution bakom slöjan" är en film som berör, engagerar och manar till handling. Vi kvinnor i andra länder måste visa att vi inte accepterar att kvinnor behandlas som andra klassens medborgare.

Fler artiklar för dig