Till minne

Till minne av Sam Claeson

Sam Claeson har nått målet för sin tro i en ålder av 91 år. Han efterlämnar hustrun Febe och barnen Stefan och Ulrika med familjer.

Sam härstammar från Tranås men flyttade i unga år till Stockholm. Han utbildade sig till ingenjör och var under större delen av sin yrkesverksamhet knuten till Ericssonkoncernen.

Sam var rikt begåvad, men han hade aldrig behov av att visa sin egen förträfflighet. Han var fåordig i offentliga sammanhang. Men när han tog till orda fanns där ofta en smittande underfundig humor.

Själv lärde jag känna honom redan i vår ungdom, då vi båda var engagerade i samma kyrka. Han spelade då i Filadelfiakyrkans blåsorkester. Senare i livet hade han en ledande position i församlingens närradio Rörstrand.

Sam var mycket händig. Han var väl bevandrad i byggkonsten. Han byggde i stort sett egenhändigt både familjens villa i Älvsjö och fritidshuset på Ingarö. Dessa hus präglades av en gästfrihet utöver det vanliga. Många av oss i den stora vänkretsen har oförglömliga minnen av alla dessa bjudningar.

Hemmet var för Sam en oas, där han trivdes bäst. Hans glädje och stolthet över hustrun, barnen och barnbarnen kunde man inte ta miste på.

Tyvärr drabbades Sam för några år sen av stroke som begränsade hans möjligheter att utnyttja sina många kunskaper. Men han behöll sitt goda humör in i det sista och klagade aldrig över sin situation.

Till minne av Sam Claeson.

Att Sam hann uträtta så mycket i livet kan till stor del tillskrivas hans hustru Febe, som varit ett orubbligt och kärleksfullt stöd genom åren, särskilt i slutet under sjukdomsperioden.

Saknaden efter en nära vän känns tung, men tron på ett återseende ger tröst.

Valeri Surell

Fler artiklar för dig